Kontroll?

Lassan megtanuljuk, miért is nem lehet majd az iPhone-ra csak úgy szoftvert írni telepíteni. Az aktuális magyarázat nem mobilhálózat sérülékenysége - ezt legalább ketten cáfolták, Carmo és Ecker. Nem is Jobs szokásos ragaszkodása a teljes kontrollhoz, mert ilyet nem mondunk ki hangosan. Hanem a felhasználói élmény folyamatosságának és minőségének biztosítása. Remekül hangzik, érződik a törődés.

Ha nem rémlene, hogy ugyanarról az Apple-ről beszélünk, amelyik magára hagyta a HIG-t. (HIG: az operációs rendszer és a külső fejlesztők programjainak grafikus felületére vonatkozó ajánlások - de hosszú ez magyarul.) Amelyik Apple helyett jelenleg független fejlesztők próbálnak összerakni valami ajánlásfélét, hogy a különböző metalok és iTunes 7-es felületek között ne kelljen eltévedni. Akkor akár el is hinném, a hivatalos verziót.

Egyelőre teljesen logikusnak tűnik, hogy a júzerek úgy rontsák el az élményt a telefonjukon, ahogy jólesik. A macemen én is rendszeresen rongálom Transmittel, pedig a Finder is tud ftp-t.

*Ide még jött volna egy link az UNO egységesített GUI-ra, de a weboldaluk helyett egy site has been suspended felirat töltődik le. Az installert szerencsére tükrözték derék olaszok. *

4 Replies to “Kontroll?”

  1. Nekem ugy tunik hogy ezen a platformon a preferalt modja a 3rd party alkalmazasoknak eljuttatasa a telefonra nem az installas lesz hanem a bongeszo lesz. esetleg az itunes bolton keresztul.

  2. Ez egyre biztosabb lesz. Kérdés, hogy ki fejleszti le az esetlegesen megvásárolható appokat. És hogy mit támogat a böngésző. De ezeket megtudjuk, ha lesznek appok és ha kijön a telefon.

    Csak az marad nyitva, hogy mikor hagyják abba a bullshitelést. (Soha?)

  3. Az UNO-ról, a HIG gerilláiról csak annyit, hogy a telepítőprogramjuk pont hogy nem követi az (Apple) ajánlásait: kilépni a standard balfelő-piroscukorka helyett a toolbar(!) jobb szélén(!) levő Quit ikonnal lehet. Lólépéssel idekapcsolódik: én pl azért szeretem a brushed metal ablakokat, mert bármely csücskénél megragadva arrébb lehet rakni, szemben a sima ablakokkal, amiket csak a címsornál lehet megfogni (az Unified ablakoknál a toolbar-sornál fogva is lehet mozgatni az ablakokat, de az Uno-val egységesített, nem-Unified ablakokat a látszat ellenére a címsor eredeti helyénél lehet csak átrakni…)

    HIG-re magyarítási javaslat: Kezelőfelület-kialakítási irányvonalak? (Human sehogy se fér bele:)

  4. én is értetlenül állok a HIG ilyen szintű hanyagolása előtt. ám kíváncsian várom, hogy az általuk full-scale böngészőnek titulált iPhone browserre milyen alkalmazásokat lehet majd csinálni, miként kerülik meg a Jobs féle kontrolt a web-es alkalmazás fejlesztők.

Comments are closed.