Macworld 2007 - És a gépek?

Kezdhetnek felocsúdni a mac fanatikusok, véget ért az év első Apple miséje a San Francisco-i Moscone Centerben. Van csillogós iPhone, amit csak amerikában árulnak, cserébe az apple honlap szerint OS X fut rajta.

Zárójel: ugye az OS X definíciója nem úgy hangzik, hogy az az általános célú operációs rendszer, amint fut a Safari és az Address Book és vannak rá widgetek?

Van, és erről tényleg csak az elismerés hangján tudok szólni, érdekes multi-touch navigáció ugyanebben a csodamasinában.

Van videóval és vinyóval feltuningolt iTV a nappaliba, 802.11 draft N-t támogató - igen, a wikipédia szerint 2008-ra majd szabvány lesz - Airport Extreme Base Station a lakás behálózására. És ennyi.

Az Apple diadalmasan, fanboyok halk sóhajtozásától kísérve menetel tovább a nappali felé. Mi pedig ülünk a gépünk előtt, és nem tudjuk, hogy mi a helyzet a Leoparddal, lesz-e valaha új Finder és hogy egyáltalán érdeklünk-e valakit.

Kicsit szomorú vagyok. Most ültem végig egy keynote közvetítést, és szó sem esett számítógépekről.

És akkor kis élet a végére. Ki fog nyerni vajon? A jobb sarokban a Linksys iPhone termékcsalád, a bal sarokban az Apple iPhone. Fájt!

CategoriesUncategorizedTags

15 Replies to “Macworld 2007 - És a gépek?”

 1. Nálam jól jelenik meg, a pécés kedvesolvasóknak pedig megmondjuk, hogy az iPhone előtt ott egy kis fekete alma.

  Másrészt a Command jel azért jó, mert lehet olyanokat mondani, hogy Control-Flower-Powert nyomjál a billentyűzeten. ;)

 2. UI-ban megint nagyon alakítottak, sehol nincs a RIM meg a Palm, de funkciónalitásban kihagytak 1-2 tradiciónális(?) szabványos/megszokott/elvárt dolgot. Lehet amerikában senki nem küld mms-t, senki nem tölt le Java játékokat. Kérdés európában ezt mennyire lehet eladni. Hogy az operátorok mennyire örülnek a telefon saját üzenetrögzítőjének, amikor vért pisálva próbálják a hangposta usereket megtartani. Az osx kompatibilitás megáll a widgetek szintjén, majd lesznek widget game-k meg rss olvasók aztán kész :) A leopárd meg nem említése meg hihetetlen… azt hittem Steve korbáccsal osztja a mérnököket, hogy a vista megjelenésére készen legyenek. És nincs 8 magvas kemény mag (macpro) és nincs semmi a 12-es PB helyére. És és és… :)

 3. az apple honlap szerint OS X fut rajta.

  Nekem mégiscsak az az érzésem a specifikáció bevezetőjét olvasva, hogy ez csak egy “olyan mint az OSX” oprendszer, ami “olyan mintha desktop alkalmazás lenne” programok futtatására lett kitalálva. Persze ez nem is baj, egy tenyérnyi gépen nem sok értelme lenne mondjuk MacPilotot futtatni, vagy OpenOfficet.. :)

  Az AppleTV nekem tetszik, az árát még pont elfogadhatónak tartom, egy nagy szívfájdalmam csak az, hogy nincs benne egy DVD olvasó (írú, hah!), hogy eldobhassam a jelenlegi lejátszómat teljesen. Oké, ha jobban belegondolok, nincs rajta egy nyomorult input se, hogy felvehessek programokat rá, azaz $299-ért gyakorlatilag kiváltom a 2000Ft-ért vásárolt hosszú RCA videó kábelemet vele..

  Node, hosszú még az a MacWorld, hátha jön egy másik bejelentés - ezúttal már nem SJ szájából -, és elárulják, hogy mi lesz a Leoparddal. Ez is olyan, mint a Sziget, a nagyszínpadról hall mindenki, de úgyis a kisebb helyeken lehet a legrészegebb zenekarokat elkapni.

 4. Személy szerint nagyon is örülök az iPhone bejelentésének, az infók alapján fantasztikus kis masina lesz. A keynote-ról pedig úgy gondolom, hogy következő alkalommal csak a számítógépekre koncentrálnak majd…legalábbis remélem nem lesz új iPod, mert ez már a fanatikusok számára is követhetetlen anyagilag. :D

  1. az mms egy faszság már bocsánat, ezzel küldhetsz wifi-n keresztül richtext-email-t, amihez csatolsz pl. egy 2 megapixeles képet (és ha ingyen van a hotspot akkor egy fillért se fizetsz érte)
  2. a telefonnak nincs saját üzenetrögzítője, legalábbis számomra a keynote-ból ez derült ki, inkább egy fajta együttműködést jelent a szolgáltatóval (hogy egész konkrétan hogyan működik valóban nem világos, de talán nem is fontos)
  3. az tényleg röhej, hogy azt állítják, hogy az iPhone-nak bármi köze van osx-hez, najó, marketing, voltmár
  4. hogy az appletv-n nincs dvd-olvasó? miért is lenne? hiszen ez nem tud mást mint gépre kötve (a kötve szó a wifi/airport miatt kissé téves) adatokat továbbítani a tv felé, ill azokat tárolni. A gépeken meg már elég régóta van dvd-olvasó. Számomra inkább az a kérdés, hogy a FrontRow után ez mi a fenének kellett. Azért mert valakinek a nappalija falán lóg egy 2 méter átmérőjű flat-tv és azon akar képeket nézni? Ehh… szerintem az egész termék egy vicc. Nem több.
  5. Többiről a köv. Keynote után :)
 5. amit kihagytam: szerintem a frontrow is röhejes és az iPhoneba gps kellett volna ha már van benne google maps…

 6. Így igaz. Szépnek szép a masina, de én sem estem tőle seggre. GPS miért nem fért bele? Használat közben ez a gép egy szutyok lesz, he nem teszed valamilyen tokba. Ha pedig beleteszed, akkor kuka a képernyő nyomkodás… :( Kaptunk még egy iPhone képet a sok PS kép mellé. Kb annyira valóságos nekünk itthon ez is…

 7. Zoli: De akkor olyan számítógépekről beszélgettek sokat, amik nem igazán képesek gyors mobil adatkommunikációra. (EDGE ~ 240 kbit/s), amiben nem lehet aksit cserélni, és amire lehet, hogy alkalmazásokat sem lehet telepíteni.

  Maradjunk annyiban, hogy mobil számítógépnek tűnő dolgokról volt szó tegnap. (Amiről semmilyen lényeges adatot nem tudunk egyelőre.)

  Egyébként a Leó miatt nem aggódok, viszont érdekel, hogy melyek azok a fícsörök, amikkel megpróbálják eladni. Bugfixekből össze lehetne hozni. :)

  Kétéltű: Jól néz ki, az tény. De a villantáson túl még nem tudom mire lehet használni.

  zsemle: Ha van wifi akkor tényleg kényelmes lehet vele levelezni, ésatöbbi. De a metrowifi projektek még talán az egyesült államokban sem állnak úgy - térképem nincs sajna hozzá - hogy a wifit mindenhol adottnak tekintsük. Onnantól pedig van EDGE, sokkal lassabban. Itthon pedig kábé halott vagy a wifivel, mihelyt mondjuk nem a székesfővárosban próbálkozol.

 8. Szerintem egy kb. fél év múlva boltokba kerülő eszköznél nem az a lényeg, hogy mennyire gyors az adatkommunikáció, hanem hogy egyáltalán van rá lehetőség. Lesz az gyorsabb is minden bizonnyal. Hát igen, akksit nem tudsz benne cserélni, de amikor megvettem az első iMacemet (a G3-as fajtából), akkor is megkaptam, hogy ebben nem tudok majd procit-videókártyát-stb. cserélni. Mégse zavart. (Amúgy az iPodokban lehet cserélni.) Alkalmazásokat tuti, hogy lehet majd telepíteni rá. Tényleg gáz, hogy bár bemutatták, mégis csak találgatunk. Arra is kíváncsi leszek, mi lesz az iPoddal. Meg nem fog szűnni a termékvonal, de egy árcsökkenés indokolt lenne :-)

 9. Pingback: Agent W

Comments are closed.