Aki nem tud arabusul…

A MacNN mai híre szerint rendületlenül folyik az OS X 10.4.8 arabosítása. A kész verzió márciusra várható, áprilistól a Leopard fordításával szeretnének foglalkozni az Apple IMC ME-nél. A forrásként szolgáló EmiratesMac fórumon szétnézve egy félig arabosított OS X-ről is találhatunk tesztet sok képpel és érdekes kritikai meglátásokkal a jobbról balra írásról és az ehhez alkalmazkodó “tükrözött” desktopról.

Az Apple IMC ME-re rákeresve már találtam olyan fórumot is, amit akár itthon is írhatnának. Drága, vagy annak tűnő gépárak - nem is maces talán, aki nem olvasta még, hogyan képződnek a magyarországi Mac árak -, szervízproblémák, talán csak a vita tűnik kicsit kulturáltabbnak.

Ha már lokalizáció, érdemes ránézni a We Want Apple Greece oldalra is. A görög felhasználók kinyitották a szájukat, felsorolták mi a bajuk (minden), diggelődtek párszor és most úgy néz ki, lesz ingyenes, open source lokalizációjuk. Sőt kaptak valami rémesen homályos ígéretet a helyzet javítására.

És itthon? A hivatalos 10.4.2-re lehet felrakni Dago^WATT magyarítását, ha gond van, akkor troubleshootolni egy sort. Kivétel persze az inteles mac, mert azon állítólag nem fut a magyarító program, a 10.4.2 meg amúgy is valamikor az őskorban volt. (Vö. azzal érkezett az iBookom) A Leopárdról nem hallani, viszont van néha vita a témában. Hurrá.

(A magyar helyzet érdekelne, próbálkozom, hátha egyszer felveszi az Apple a telefont.)