CamelCaseCyberPunk

Gibson után mocskosul nehéz cyberpunkot olvasni. Akár elfogadjuk, hogy ő teremtette meg a cyberpunkot, akár nem. (Nem.) Megkerülhetetlen és utánozhatatlan.

Zárójel: azért kipróbálnám, milyen Sterling fannak lenni. Valami egészen új lehet.

Stephenson után megint csak nehéz cyberpunkot olvasni. Nem próbálta meg másolni Gibsont, hozott némi informatikai igényt a cyberpunk science fictionbe, olvashatót alkotott. (Más kérdés, hogy a Snow Crashnél is sokkal jobb a Cryptonomicon, aminek van pofája nem foglalkozni a jövővel.)

A fentiekből már következhet, hogy ha valami borzalmas, akkor Stephenson után Gibson utánérzést olvasni. Ezért is legaljáztam le Jon Courtenay Grimwood egyetlen magyarul megjelent regényét. (De nem csak én húztam le: Prezzey kritikája.) Olcsó CP akcióregény, sok CamelCase termék és karakternévvel, kevés jó vagy erős ponttal.

A szerzőnek hétvégén adtam még egy esélyt, hátha csak a fordító - még ha a Lucifer sárkányát ugyanaz a Kodaj Dániel fordította, aki a Snow Crasht remekül ültette át magyarra - de nem nyert. Grimwood reMix című regénye pont ugyanazt tudja, amit az előző. Sablonos történet, elrabolt gazdag gyerek, Hold, 1/6-od gravitáció, cyberware-rel megpakolt főhős, CP alvilág, széteső világ. Aki egy ilyet olvasott, az összeset olvasta.

Ha fegyvert szorítanának a fejemhez, és valamit mégis dicsérnem kéne, akkor az alternatív történelmi háttér, az átrajzolt politikai térkép akár érdekesnek is nevezhető. Csak egy másik regényciklust kéne köré írni. A következő kötetet, a redRobe-ot átraktam a buszonutazós kabátomba, hosszú az élet.

Egyébként a Szent István körút elején található antikváriumba érdemes néha benézni, ezeket is ott találtam.

5 Replies to “CamelCaseCyberPunk”

 1. Hát nem tudom, Nekem Sterlingről a Gibsonnal közös regény a The Difference Engine jut eszembe. Azon majd’ meghaltam. Alig bírtam végigolvasni. :-(

 2. neuromancer: Itt van a polcomon, de annyira nem lelkesített fel, hogy írjak is róla. Próbálják keverni a film noirt / hard boiled krimit és a CP-t, de igazán jó művet még nem találtam ebből a kategóriából. (Filmből ilyesmi a Renaissance.)

  László: A Differerence Engine tényleg közös bűn Gibsonnal. A novellái között azért találni bőven jókat is.

 3. Kelt: ide a Renaissance-hoz készült bejegyzés fog kerülni, amit sikeresen összetévesztettem az Innocence-szel. Hiába, késő van…

  Nem akartam veszni hagyni, tehát off: /Eye candy, továbbá érdekes - de még milyen érdekes - gondolatok vannak benne, nem vitás. De az előd után már csak utánérzés volt, tele fogalom nélküli idézetekkel. És nincsen benne Kusanagi őrnagy :) Ha már GITS, akkor már inkáb a Stand Alone Complex sorozat tokkal vonóval (megjegyzendő, hogy a solid state society kicsit összecsapott volt), feltételezve, hogy nincsenek különösebb igényeink filozófikus magasságokra./

  Bocs.

 4. No problem. :)

  A Solid State Society egyelőre kimaradt nekem. Kezdetben rosszakat hallottam a feliratról, most meg már újra kéne nézni a GiTS-eket hozzá. (Ami annyira nincs ellenemre azért.)

  Ami az idézeteket illeti, lehet a CP kezdeteihez való visszatérésként is tekinteni rájuk. Abszolút nem SF módon a művészethez, irodalomhoz, posztmodernhez képest határozták meg magukat Gibsonék. (Azért az Őrnagy hiányzik belőle, tény.)

Comments are closed.