Egy lehetséges CP irodalomtörténet széljegyzetei mellé zárójelbe

Néha beesnek ide emberek a cyberpunk története keresőszóval, én meg ilyenkor mindig szégyellni szoktam magamat, mert erről van összesen vagy négy mondat a WS-en.

Egyrészt azért, mert a wikipédia vonatkozó szócikke jól, sok irodalmi hivatkozással összefoglalja a történetet. Kezdésnek mindenképpen jó elolvasni.

Másrészt pedig, mert halálosan lusta voltam eddig. Tehettem, a net tele van olyan írásokkal, amik a szabvány ‘a cybertér szót William Gibson használta először 1982-ben’ turistaútton végigviszik az olvasót. Nem ismerek viszont olyan forrást - tehát nem kerestem elég alaposan - ami a cyberpunkot a klasszikus SF-vel összekötő művekre helyezi a hangsúlyt.

Remekül lehetne arról vitázni, hogy a cyberpunk irodalom 1968-ban James Tiptree Jr. The girl who was plugged in novellájával elkezdődhetett-e / elkezdődhetett volna-e. Másik kedvencet hozva, az is megérne egy misét, hogy a True Names miért “csak” pre-CP. Meghaladottnak érzem kicsit a legelső és legjobb Neurománccal kezdődő CP irodalomtörténetet, viszont sokkalta több szöveg kellene ahhoz, hogy ezt igazán jól meg lehessen írni.

Hasonlóan érdekes lenne például kikacsintani a nem hacker jellegű hősöket felvonultató kilencvenes évek végi CP felé. Hogy ismét kedvencek felsorolásává silányítsam a gondolatot, ilyen például a Transmetropolitan. Számítógépes hálózatok helyett csak pofátlan oknyomozó/gonzó újságírás van. Kicsit ilyen az épp most olvasott Cryptonomicon is; a hackerek mellett cypherpunkok, katonai erősségű titkosítás, világgazdaság és egyéb apró stiklik viszik a történetet. A ronin, cowboy, hacker étosz teljesen hiányzik belőle.

Ennyit a musingból. Tényleg kéne egy jó CP irodalomtörténet.