Félelemtörténet

Egy érdekes vitát - szex a könyvtárban, elláttam vele Danit, hátha megér egy postot - követve ott ragadtam tegnap a Könyvtári Figyelő archívumában. Tíz évfolyam végiglapozása után az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy amióta net van, azóta féltik tőle az állásukat a könyvtárosok. Ritka szórakoztató mondatok születtek így.

És remélnünk kell, hogy az áramszolgáltatás soha nem szünetel. Persze a tanulók olvashatnának gyertyafény mellett, de vajon mit olvasnának?

vagy

Mindamellett, ha az amit olvasni szeretnénk hosszabb egy oldalnál, akkor mi a teendő? Kinyomtatjuk. Továbbmenve, egy olvasókészülék 200-2000 dollárba kerül. Minél olcsóbb, annál rosszabb a szemnek. Meg fog ez változni? Kétségkívül, de most nincs piaci erő, mi megváltoztassa. Meg fog ez változni 75 éven belül? Valószínűtlen!

A forrás mindkét esetben Mark Y. Herring cikkének magyar tömörítése, amely a KF 2001-es évfolyamának negyedik számában jelent meg.

Visszafelé lapozva az archívumban lehet találni földtől még elrugaszkodottabb vádakat a netre, és néhány valóban érdekes írást. Utóbbiak valahogy képesek hanyagolni a hisztit, és érdemi kérdésekkel foglalkoznak. Ilyen Drótos László cikke a digitális szövegformátumok problémáiról. Persze Drótos MEK-es, ami a magyar internet legjobb szolgáltatása, így könnyű. :)

Ugye mondtam már, hogy kordokumentumokat szórakoztató olvasni?

update: Bűnös hanyagság volt ezt a linket kihagyni. Csak úgy csengenek a mondatok.

6 Replies to “Félelemtörténet”

Comments are closed.