Kicsit butának lenni

Hétvége=G4 Puzzle. Ennek szellemében tegnap beruháztam a Tiger telepítéshez szükséges minimálkofig hiányzó alkatrészeit.

 • Memória: 128 MB, ezzel már 256 mega dühöng a házban, érzed.
 • Vinyó: 160GB Samsung, főleg mert 120 körüli nem volt.

Ez persze egyrészt nagyon kevés, öröm nézni, hogy lassul/fagy a rendszer ennyi memóriával, másrészt túl sok: telepítés közben tűnt fel, hogy a G4 nem kezel, csak 127 GB merevlemezt. Így jár, aki vásárlás előtt nem guglizik egy jóízűt. Meg lehetett volna nézni, hogy ugyan, mekkora vinyát is rakhatok bele?

Most már tudom, hogy az alaplapi ATA66 vezérlő ennyit tud. Lehet magamra haragudni. Vagy a következő öt megoldás valamelyikét választani:

 • Firewire ház: egy újabb FW ház már nem fog megsértődni, ha belerakok egy nagy vinyót.
 • InTech driver az OS X kiokosításához. A legjobbnak tűnő alternatíva, de momentán nincs 25 dollárom az ügyre. (A Speed Tools még jobb csomag, jóval drágább is.)
 • IDE kártya.
 • Kidobni az egészet és újrakezdeni SATA kártyával. (Különösen kedves a szívemnek.)
 • Vagy a non plus ultra, belenyugodni a 127 gigába, azon is bőven elférnek a cuccaim.

Mondanom se kell, az utolsó lesz, főleg mert fut a rendszer - még ha kicsit instabil is - itt az ideje a szoftveres részével foglalkozni. Haszonnak meg elszámolhatom, hogy találtam még G4 tuninggal foglalkozó bloggert, aki ráadásul már flashelt újra videókártyát machez.

14 Replies to “Kicsit butának lenni”

 1. No, a legfrissebb firmware van fent, nem ezzel van a baj. A particionálás pedig azért nem működik, mert ha a telepítőlemezről bebootolok, akkor az onnan indított Disk Utility is csak 127 gigát lát. Evvan.

 2. latod egyszer nem kerdezel meg a g4-ed felol… :) viszont egy a linkben szereplo postban szereplo tipusu videokartyaert azon gondolkozom bealdozok 10k-t, atfelesselesi cellal a G4-embe a 16mega RagePro helyere…

 3. az utolsó megoldás nagyot üt: el tudom képzelni, ahogy sátáni gúnykacajjal magasról szarsz az egészre, és képes vagy 127 GB-tal nekifutni az ügyletnek, miközben a háttérben az Intech marketingesei és sales managerjei megtépik ruhájukat, fejüket hamuval hintik be, és szétszélednek a pusztában… muhaha

 4. csak fizetős, külön megoldás van osx alá, h kezelje? hát, ez azért nem vet túl nagy fényt az apple-re. ellenben a samu vinyók hulladékok mostanság. a 3 évvel ezelőtti szépen megy, ellenben egy ua-olyan nemrég elhullott, és a helyette kapott 160-as pata és talán még jobban melegszik mint az elődje, pedig az sem volt piskóta. még aktív hűtéssel is erőteljes használatkor 41 fok körül jár. pedig a samuk még köztudottan alá is mérnek. aszondik a hita meg a wd cuccok jók. wd-ből most küldtem vissza egy raptort, potom 45 ropiért egy gyárihibásat kaptam, a gyári tesztprogi se futott le rajta, a negyedénél kidobott egy too many errors hibát. perzse mindehhez szoptam 4 órát, mert meg sem fordult a fejemben, h itt a gond.

 5. neuromancer: Magától értetődőnek tűnt, hogy minden gép támogat nagy méretű lemezeket. Hajlamos vagyok elfelejteni, hogy 2000-es a vas.

  dani: Az InTechet nem bántanám. :) Ha egyszer kellően stabil lesz a rendszer - ez remélem plusz rammal megoldódik majd - akkor elkezdek gondolkodni a driver beszerzésén.

  Most inkább egy 1,4 dolláros (igen, van ilyen :) ) memtestosx-be ruháztam be. Új szerszám a ládában.

  avman: Nem akarom mentegetni az Apple-t, de egy 2000-es gyártású gépről beszélünk, ami hivatalosan nem támogatott státuszú. Nem árulnak zsákbamacskát.

  A samura kíváncsi vagyok, hogy fog muzsikálni. Úgy voltam vele, hogy ha mernek rá vállalni 3 év garanciát, akkor megéri megkockáztatni.

 6. azér’ fontosat ne tarts rajta. ajánlom figyelmedbe a hwsw milyenek a samu vinyók topikját. a wd-re 5 év gart adtak, oszt 1 napot se élt. az tény, h régi dolog, de ha jól veszem ki a az alaplap kezelné? igen. és szofveresen meg lehet oldani? igen. kiadtak vmi peccset? nem. és azért a 120 feletti vinyák nem 2006-os jelenségek. mellesleg ezt a vin2000 úgy kezeli, h ennél nagyobb particó nem lehet, de mintha kijött volna vmi javítás is hozzá. igaz annak is leállították a supportját tavaly. hát… azért engedelmeddel vagy anélkül ezt hadd tartsam így nagyon gázosnak.

 7. A fontos adatokat rendszeresen backupolom több helyre. De olyan adatom, ami tényleg fontos, maximum egy cédényi van. Minden más beszerezhető, nem is lényeges vagy szimplán digitális szemét.

  Másrészt, ahogy utánaolvastam, az OS X ebből az ATA vezérlőből ezt hajlandó kihozni saját driverrel. Nem fejlesztették, mert minek, kifutott a széria. (Félrevisz a hasonlat, de kábé egy P1-esre rakok mondjuk XP-t, csak a gép elég erős hozzá.)

  Ettől persze nyugodtan tarthatod nagyon gázosnak. Az én problémámat nem fogja megoldani, az Apple-t pedig nem igazán érdekli. :)

 8. Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de talán érdemes megpróbálni: ha target disk mode-ban rádugod a G4-et az iBookodra, az se látja az egészet, hogy aztán csinálhass rajta két 127 gigásnál kisebb partíciót?

Comments are closed.