Orbán Ottó és a parancssor

Ha már egyszer két világ közt vagyok valahol.

A következő kérdéssel biztos találkoztál már, ha most készülsz középszintű magyar érettségire, ha most készítesz fel középszintű magyar érettségire, vagy ha úgy általában közöd van a magyar érettségihez idén: honnan a bánatból lehet Orbán Ottó kötetet szerezni?

Csúnya, de működő megoldás a hajtásvonal alatt.

A középszintű érettségi tételsor kortárs blokkjába ugyanis úgy került be Orbán Ottó két verseskötettel, egy tétellel, hogy mindösszesen egy gyűjteményes kötete kapható. 5k, nyilván nem lehet mindenkivel megvetetni. Pedig hogy kihúzná a szarból a nemzetgazdaságot. Az iskolai könyvtárak nem készültek fel a kihívásra - hogyan tudtak volna -, és ahogy nézem, az egyetemi könyvtár sem vele van tele.

Megoldás természetesen van. A digitális irodalmi akadémiából letölthető mindkét kötet, magáncélra sokszorosítható, nyomtatható, miegymás. A digitalizálás módja - versenként egy könyvtár, abban két html fájl: egy a szöveg, egy az esetleges lábjegyzet - viszont nem teszi könnyűvé a nyomtatást. Ha bölcsészen közelítünk a problémához - és igen, az irodalomtanárok így fognak, én anyám kapcsán találkoztam az Orbán Ottó problémával - akkor a verseket megnyitás után össze lehet másolni egy fájllá. Mondjuk wordben. Nyolcvan oldalnyi szöveggel számolva ez elég komoly meló.

Adatként közelítve “az irodalomhoz” sokkal könnyebb a megoldás. A kötetek zipben érkeznek, ezt ki lehet a könyvtárstruktúra megtartása nélkül is csomagolni.

$ unzip -j orban00790.zip

Ezzel elveszítjük a lábjegyzeteket, többnyire úgyis a megjelenés évét tartalmazza linkként, ami elvész a nyomtatás során. A verseket tartalmazó fájlokat - pl: orban00792.html - egy könyvtárba mozgatjuk, és összefűzzük. HTML, királyosan meg lehet vele tenni, bináris fájlformátumokra csak néznék kerek szemekkel.

$ cat . >> orbanotto1.html

Ha igényesek - és valódi szövegzsonglőrök - vagyunk, akkor most még ki lehet ölni a szövegből lábjegyzetekre való hivatkozásokat. Egy texteditoron kívül - Smultron, SubEtha, Notepad satöbbi - nem kell hozzá semmi. Ha nem vagyunk igényesek, akkor az eredményt megnyitva küldhetjük a verseket a nyomtatóra.

A megoldás nem elegáns, az eredményül kapott fájl nem szép, még kevéssé jól formált, viszont a problémát pár perc alatt megoldottuk. Nyomtatott szöveget tudunk adni a diákok kezébe.

Egy kérdés van csak nyitva: windows parancssorban hogy kellene ezt csinálni?

Kötetek:

3 Replies to “Orbán Ottó és a parancssor”

  1. Tök jó ötlet, csakhogy én is bölcsész vagyok és nem sikerült az összefűzés. Lehetne ezt a trükköt részletesebben leírni?

  2. Sokkal részletesebben igazából nem lehet. Vulgarice annyi történik, hogy a fájlok tartalmát egymás mögé írjuk. Most találtam egy tippet, hogy windows parancssorban a copy /b kapcsolóval meg lehet ugyanezt csinálni, de kipróbálni nem tudom.

    A biztonság kedvéért elküldtem levélben a két kötetet. :)

  3. Szia,

    sajnos ilyen bonyolult müveletben gátol a hajszinem, de megköszöm ha elküldöd mailbe.Szóval megköszönöm:) Ildi

Comments are closed.