OS X, RTF és a lábjegyzetek

Hagyományosan a Microsoftnak szokták tulajdonítani a ‘veszünk egy szabványt és implementáljuk belőle, ami nekünk tetszik’ gondolkodást, pedig van rá szép példa az OS X háza táján is. Először meglepő volt például utolsó ellenőrzésre megnyitni egy cikkemet, és tapasztalni, hogy az összes lábjegyzet eltűnt. Vagyis megvoltak, csak a TextEdit nem látta őket. Kis guglizás után a Scrivener fórumán - eddig sikerült kimaradni az új kreatív editor bandwagonra ugrálásból - megtaláltam a magyarázatot:

So any application that just uses Apple’s default RTF importers (TextEdit etc) will not be able to the read footnotes, comments or images in an RTF file created by Scrivener. But by the same token, if you use TextEdit or another such program to open an RTF file created by Mellel, Nisus or Word, the footnotes, images and comments will also be lost. This is a problem with the default Apple importers, not the RTF file itself.

Ami ennél is szebb, hogy az 3rd party alkalmazások egy része - mert az Apple annyi minden között az RTF importert is készen adja a fejlesztők kezébe - úgyszintén képtelen lesz a lábjegyzettel, stílusokkal vagy képekkel felvértezett RTF fájlokat rendesen megnyitni.

Szerencsére a Scrivener FAQ részletesen kitér, mi mit hajlandó megnyitni. A Word és Mellel tulajdonosok, illetve a NeoOffice-t használók fellélegezhetnek.