Terminálnak áll a világ?

Olvasom Doranskynál, hogy az érintőképernyős technológiáké a jövő. Mivel ez a jövő, akkor az a minimum, hogy megpróbálom elképzelni magamat benne. És nem megy.

Odáig megvan, hogy a remek érintőképernyőn lehet wikipédiát olvasni. Sőt tudja nagyítani és kicsinyíteni az ablakot, ami valószínűleg együtt fog járni a felbontásfüggetlen felületek elterjedésével. (Helló új GUI, helló SVG.) Kérdés viszont, hogy hogyan lehet írni rajta. A példavideóban látható, ahogy egy rövid keresőszót begépelnek, de a WP szócikkek, a blogpostok, sőt még a twitek se egy-két szóból állnak. Magasba emelt, kicsavart, meg nem támasztott stb kézzel viszont kényelmetlen gépelni, pláne ha a “billentyűzet” semmilyen érzéki visszajelzést nem ad arról, hogy lenyomtam-é a gombot. (Ez lesz az egyik legkomolyabb iPhone-nal kapcsolatos kérdés is szerintem.)

Jövő helyett nézzünk inkább a múltba. (És nincs pofám még egyszer belinkelni Stephenson In the beginning…-jét) Ott a parancssor. Fekete-zöld, fekete-borostyán, fekete-fehér képernyő, beírok egy jó hosszú parancsot, kidob egy errort és a gép teljesíti a vágyamat. Egyszerű, a leggyorsabb, szöveg alapú. Pont olyan, mint a location field a böngészőben, a Firefox-féle okosítható vagy a Safarihoz letölthető helyetted okos keresőmező, a Google Desktop keresők, Spotlightok és Instant Search-ök. És akkor még a web parancssorát adó YubNubról vagy a lebutított, jelenlétélményre kihegyzett IM-ről, a Twitterről nem is beszéltünk. (Paul Watson még felveti a különböző IM botok jelenlétét is.)

Az egyik legrégebbi adatbeviteli paradigma köztünk van, alkalmazkodott a webhez, könnyen elképzelhető, hogy lesz köze a jövőhöz is. Ehhez viszont olyan interfészek, olyan berendezések kellenek, amin lehet gépelni.

11 Replies to “Terminálnak áll a világ?”

 1. A felsorolásból épp’ azt felejtetted ki, amit amúgy a leglelkesebben próbálsz terjeszteni, a Quicksilvert. Gyanús amúgy hogy hamarosan hatalmas egyházszakadás lesz, egyik oldalon a neo-konzolistákkal, a másikon pedig az ortodox-egygombos-tapilapos guistákkal…

 2. én is egyhe kételkedést fogalmaztam meg doranskynál :) látványos videó, és mondjuk vidóvágáshoz vagy nem tudom, szóval sok dologra akár jó is lehet, de a szövegbevitel nem hiszem én sme hogy köztük van.

 3. és akkor nem beszéltünk a programozásról… Egy darabig lehet yahoo pipes szerű összepakolgatósat csinálni (félreértés ne essék, szeretem), de meg kell írni az új kernelt is…

 4. Kelt: Azért én nem azt írtam ám, hogy ez lenne a jövő, hanem hogy nagy fejlődés várható a területen. Ebbe akár az is belefér, hogy a quicksilveristák beveszik Redmondot és a következő Windows már alapból csak így lesz irányítható.

 5. gépelgessen parancssorból, akinek két anyja van meg káptalan a feje. az érintőképernyő megkönnyíthet sok dolgot, mint egy másodlagos beviteli eszköz. simán el tudom képzelni, h a pl. notinál a tapipadot kiválthatja.

 6. ha mar jovo, minek a bill.? ha beszeddel lehet iranyitani, szoveget bevinni? persze meg jo ideig le fogom nyomni a tiz ujjas gepelessel akarmelyik ilyen olvasot :) es mondjuk PHP-t se diktalnek neki :)

 7. Errgh… Kelt: azt ugye tudod, miert ketbetus szinte az OSSZES regi UNIX parancs?:) Mert sz.r dolog volt gepelni… eleve nem kepernyovel kezdtuk hanem telexszel meg sornyomtatoval, de az csak a kisebbik baj.. tab-completion se hulyesegbol talaltak ki.

  Varhato meg innovacio ezen a teren, nem aggodom.

 8. doransky: Redmondot talán nem, de odáig azért eljutottunk, hogy a fájljaimat, ikonjaimat mappákba rendezem elképzelés mellett a legtöbb rendszerben ott a kereső is. (Többnyire persze buta még, ld Spotlight.)

  Várható fejlődés a multitouch képernyőnk terén is, de még fájóan hiányzik mellé egy olyan input eszköz, amin kényelmesen lehet szöveget bevinni. Ugyanez a gond amúgy a 3D GUIkkal is…

  Benjamin: Érvnek gyenge lenne, de viccesnek vicces. Gondolom találkoztál már a perl programozás hangfelismeréssel videót: http://www.youtube.com/watch?v=KyLqUf4cdwc

  avman: A tapipadot. És azzal majdnem ott vagyunk, ahol most. ;)

  Aadaam: Igen, és volt kötegelt feldolgozás, és minél kevesebb adatot… De azért ezen már pár éve túl vagyunk, pont ezért emlegettem, hogy a parancssor képes volt alakulni az évekkel.

  Tényleg várom az új HID-et, de nem látom, hogy érkezne.

 9. Ami a tapintásos visszajelzést illeti, ha jól tudom, vannak már olyan (Samsung?) készülékek, amik megrezgetik a kijelzőt, ha sikeresen “megnyomtad a gombot”.

 10. “egyik oldalon a neo-konzolistákkal, a másikon pedig az ortodox-egygombos-tapilapos guistákkal” Ez szerintem így nem stimmel. Akinek egygombos az egere, sokkal többször nyúl a billentyűzethez, és az egeret arra használja, amire való, és nem másra.

 11. mér mégis mire való, homályosíts már fel? beviteli eszköz. én spec nem tudnék meglenni legalább 3 gomb és a scroll nélkül, és valszeg oda kívánnám az egygombos egeret, ahova való. vitrin mögé, egy múzeumba.

Comments are closed.