Gps, masina, beszélgessetek!

bt_prefs.jpgElőször is van az egyszerű módszer. A bluetooh eszközt felismertetjük a géppel, kirnyeg egy sort, kiheverjük a kis szívszélhűdést, amit az ‘A csatlakoztatott eszközön nincsenek kompatibilis szolgáltatások.’ piros betűs üzenet okoz. Ezek után felfedezzük a gép által mégis felkínált soros csatlakozási lehetőséget, és minden egyenesbe kerül.

gpsdx_config.jpgA frissen hozzáadott eszközünk feltűnik a /dev-ben is, az enyém például a /dev/tty.BTGPSV10-SPP-1 alatt érhető el. Ez a programok többségének meg is felel, a wardrivinghoz elengedhetetlen Kismac gond nélkül vette az akadályt és a gps jeleit.

Az újabb probléma akkor kezdődik, ha linuxról portolt - a gpst támogató maces programok kevesen vannak - gpsd-t támogató szoftvereket akarunk használni. Ezek némelyike képes a /dev-ben lévő cuccokkal is kommunikálni, de például nem akar.

Nem hiszem el, ha valaki meséli, hogy a GpsDrive nem enged tizenkevés karakternél hosszabb device elérési utat. Lecsapja a végét, aztán meg néz, hogy mivan. Rant off.

Két megoldás van. Vagy lefordítunk/macportsozunk egy gpsd-t - portson 2.30-as van, az aktuális 2.34 - vagy telepítjük a maces portját sűrűn imádkozva. Utóbbihoz jár kellemes konfigurátor alkalmazás, ami elhelyezi magát a megfelelő paraméterekkel a launchdben is. Readme vagy manuál viszont nincs hozzá, de legalább a telepítőablak egyik kisbetűjében írja, hogy restart előtt el nem indul. (Kézzel elindítható lenne a gpsdx, de ha már van hozzá grafikus felületű app…)

Mihelyt megvan a gpsdX és újra is indítottunk, a localhost:2947-en egyszerűen - vagy az NMEA 0183-mas formátumnál egyszerűbben - kezelhető formában szolgáltat adatokat a gpsd-re hallgató programoknak. Például a GpsDrive-nak, Roadnavnak, vagy a korábban máshogy már beüzemelt Kismacnek.

Már csak térképek kellenek. Ha kellenek egyáltalán.

5 Replies to “Gps, masina, beszélgessetek!”

  1. Nem lett volna egyszerubb ugy kijatszani a device nev hosszanak limitjet, hogy csinalsz ra egy symlinket, ami megfeleloen rovid? :)

  2. avman: A profilic chipsetes usb-s gps-ekhez van mac driver (a navibe kütyüi például ilyenek), a Nemerixben már nem vagyok ennyire biztos és így tovább. Eggyel kisebb rizikó volt a BT.

Comments are closed.