Pasziánszmasina

Napok óta próbálok rájönni, hogy mire lehet használni egy Mitac Mio P550-es pda-t.

Olyan tippjeim voltak eddig, hogy:

 • könyvek olvasása - de ma délután végtelen ciklusba futottam Cory Doctorow Someone comes to town, someone leaves town-jának előszavának olvasása közben. Negyedszerre már annyira nem volt érdekes, miért választotta a CC licenceket. A könyv sima txt volt, még a romantikus formátumokat se tudom okolni, marad a szoftver, a Mobipocket reader. (A platformra elérhető a MS Reader is a maga zárt .lit formátumával, pragmatikusan talán jobb választás.)

 • wardrive/warvalk bohóckodás - a kanonizált pocketpc-s wardrive alkalmazás, a WiFiFofum, jó is volna, de úgy zabálbálta fel a 400mhz-es procival szerelt vasat, hogy öröm volt nézni. Az első hard resetem - minden elszáll - ennek az appnak volt köszönhető. Ez se nyert.

 • always on kommunikáció - kicsi, okos, van benne wifi, ez lehetne az okos jelenlét-eszköz, amiről Németh Ádám álmodik (akit amúgy is akartam linkelni, mert a szövegben lesciencefictionszakértőz :) ). De nem az, egyrészt nem hajlandó csatlakozni WPA-PSK hálózatokhoz, bár elvben támogatja, másrészt keveset bír akkuról, harmadrészt minden bekapcsoláskor kézzel kellett bekapcsolni a wifi kártyát. Ha lehet automatikusan is, akkor igen jól eldugták.

 • navigáció - autóban, szivargyújtótöltőre dugva, iGót futtatva remek lehet. A beépített antenna a külső BT gpshez képest lassan találja meg a műholdakat, de autóban ülve ez kit is zavar? Viszont egy P550-es és egy iGo árából talán már adnak egy tisztességes PNA-t.

Szóval semmi olyanra nem jó a kütyü, amire szívesen használnám - hosszú autótúrákat nem tartok - pedig isten látja a lelkem megpróbáltam. Azért szomorú, mert amúgy a vas jól van összerakva. Szabvány miniusb-n tölt és kapcsolódik (sajna, ActiveSynces), BT-n lehet rá másolgatni, a készüléket magát pedig jó kézbe venni. Csak épp céltalan. Pedig még ssh klienst is találtam rá.

(Ebben persze benne van az is a háttérben, hogy az ActiveSynces gépek csak akkor beszélnek az OS X-szel, ha a Missing Sync szereti őket. Ha viszont sync nélkül nem látom értelmét, nem adok ki 40 dollárokat szinkronszoftverre. Sóher vagyok, na.)

7 Replies to “Pasziánszmasina”

 1. Napok óta próbálok rájönni, hogy mire lehet használni …

  ha már ott figyel a kezedben, akkor próbáld ki Te is a geocaching-et ládaleírás feltölt a gépre, ládakoordináták beütve, irány tökön-paszulyon át a sűrűbe, ládaszüret, örömködés kerüld az esőt (a gép miatt) és a kullancsokat (magad miatt)

  missing sync-et nem bántam meg, hogy megvettem. de van egy olyan érzésem (reményem), hogy a leopard már fogja tudni ezt a funkciót is

 2. Csak zárójelben, Windows XP-ről jegyzem meg: Isten áldja a Microsoftot az ActiveSync-ért, ami általában elsőre, minden külön szerencsétlenkedés nélkül kezeli a WinMobilos eszközöket, és a pokol tüzére a Nokia PC Suite-tal, meg a külön kábeldriverrel!

  Ez nagyon jellemző, hogy tényleg sok mindenre jó lenne az eszköz, de valójában semmire nem jó, mert gány. Blackberry-t még nem néztem, az lehet, hogy értelmesebb. Any user around?

 3. palm treo 680. nincs wifi, nincs gps, egyébként -néhány kisebb idegesítő feature-on kívül- remek masina. és bár a palm os erősen haldoklik, még mindig használhatóbb, mint a windows mobile-os rendszderek

 4. Sala: Ha lesz ráérő időm, egy geocaching erejéig visszakérem a masinát öcsémtől, akinek továbbpasszoltam. Persze akkor kell keresni egy autóúton kívül navigálni képes szoftvert is, és visszaérkezünk oda, hogy pécé kell a pda-ra való telepítéshez (többnyire).

  geri: Ha attól eltekintünk, hogy az ActiveSync hajlamos összeakadni a tűzfallal, és csak egy platformra elérhető, akkor valóban egész jó eszköz.

  Amúgy porosodik a családban egy szintén WM5-ös Qtek pdatelefon. Apám egy BT képtelen Nokiát használ helyette, ami jól lehet telefonálni. Néha leporolja. :)

  Lassan érik egy vén palm beszerzése, arról még nem tudom, miért nem jó.

  • Google reader (korábban bloglines) rss olvasásra a reggeli kv után a mellékhelyésgen
  • Van rá UFO (X-com) ingyér’
  • Putty
  • pdf olvasás
  • bevásárló lista
  • naptár használat

  Szóval egy csomó mindenre lehet használni, de csak akkor, ha elhatározza magát az ember.

 5. Az elhatározás részben tényleg hiányzott - főleg mert nem tudtam, hogy van rá ufo, pedig az ufo1… (nosztalgiahullám) -, de a fentiek egy része nem is működne nálam. Kezdve az amúgy kényelmes rss olvasással, amihez az kéne, hogy a gép lássa a WPA-PSK hálózatomat. WEP-re nem butítanám vissza a rendszert.

Comments are closed.