Térképek wardrivinghoz

Ott maradt abba a mese, hogy van gps, ideális esetben beszél már a géppel - ha nem beszél, te pedig naponként nézed a DHL-t, hogy merre jár a Keyspan usb to serial adaptered, akkor valószínűleg Garmint vettél - de nincs még térkép.

A jó hír, hogy a GpsDrive az Expedia Germanyról, a Kismac pedig az Expedia Europáról, a Map24-ről és a TerraServerről tud letölteni európai térképeket. A rossz hír viszont za, hogy ezek a térképek felbontásban, minőségben, részletességben messze elmaradnak a Google Mapstől. Már ha egyáltalán el lehet érni őket és nem fehér folt rajtuk az ország. Ha mindenképp ezek közül kell választani, akkor az Expedia Europe utcatérképei a legjobbak.

Ha még az Expediát sem tartjuk elég jónak, akkor nyitott az út a Google Maps felé. Egy API kulcs regisztrációval máris létrehozhatunk olyan oldalakat, amiken a nekünk kellő terület szerepel bámulatos részletességgel. A Google által adott példakódba két helyen kell beletúrni, egyszer át kell írni a térkép középpontjául szolgáló koordinátákat, másrészt be kell állítani a térkép méretét. A példakód egy 500*500-as térképet hoz létre, ami wardrivinghoz kicsit kicsi, egy 5-6000 pixeles “kocka” már megfelelőbb.

És itt jön a tahó keletajrópai megoldás. A létrehozott térképes weboldalunkat mentsük el képként. Simán lementeni azért nem megfelelő, mert a Google Maps 256*256 pixeles darabokból rakja össze a térképet, hosszú, unalmas meló összecelluxozni Gimppel a lementett fájlokat. Erre a feladatra nekem a Red Snapper vált be a leginkább, ami igaz, hogy fizetős (8 dollárok, kábé hat sör), de 3000 pixel felett sem fehérzaj a kimenete, amit a Firefoxba beépülő ingyenes webszájtlementő csodákról nem tudok elmondani.

Az így lementett térképeket importálni lehet a Kismacbe, és két pont koordinátáinak megadása után hajlandó használni is.

A következő rész tartalmából: mi az a fájlméret, amitől még nem dobja magát a kismac, de még tűéles a térkép. Még én sem tudom.