A harmadik világháború fegyverei

William Gibson cyberpunk víziójában a harmadik világháborút hackerek, mesterséges intelligenciák és vírusok vívják a kibertérben. Hogy ez mennyire nem sci-fi, mi sem bizonyítja jobban, hogy már csaknem egy hónapja tart a hadtörténelem eddigi legnyíltabb szájberháborúja: orosz katonai hackerek ostromolják az észt internetet. (index)

A cikkbe nem beleakadva, mert tényleg iszonyatosan érdekes, amit az oroszok “játszanak” az észtekkel, inkább annak ürügyén megjegyezném, hogy a harmadik világháborút Gibsonnál is atommal vívták meg. Igaz, jelen van az informatikai hadviselés gondolata, Armitage - az MI által összetoldozott háborús roncs személyiség - a Neurománcban sztorizgat Case-nek a háborúról és az első JÉGtörőkről, és az első hadi alkalmazásukról.

A hajtásvonal alatt idézetek, szöveghelyek és maga a lényeg…

– Túl fiatal ahhoz, hogy emlékezzék a háborúra, nemde, Case? – Armitage nagy keze végigszántott rövidre nyírt barna haján. Csuklóján nehéz aranykarkötő villant meg.

– Leningrád, Kijev, Szibéria. Magát Szibériában agyaltuk ki, Case.

– Mit akar ez jelenteni?

– A Süvöltő Öklöt, Case. Hallotta már ezt a nevet?

– Valamiféle akció volt, nem? Vírusprogramokkal próbálták meg szétégetni az orosz összeköttetéseket.

– Egen; hallottam róla. És senki sem tért vissza.

Érezte, hogy a szobában hirtelen megnőtt a feszültség. Armitage az ablakhoz sétált, és elnézett a Tokió-öböl felett.

– Ez nem igaz. Egyetlen egységnek sikerült visszajutnia Helsinkiig, Case.

Case vállat vont, és kortyolt a kávéból.

– Maga egy konzolcowboy. Azoknak a programoknak a prototípusait, amiket maga az adatbankok feltörésénél használ, a Süvöltő Ököl részére fejlesztették ki. A kirenszki kommunikációs számítógéphálózat elleni támadáshoz. Az alapegységet egy mikrokönnyű Nightwing gép, egy pilóta, egy mátrixdeck és egy zsoké alkotta. Egy Vakond nevű vírust vetettünk be. A Vakond-sorozat volt az igazi behatolóprogramok első generációja.

– A jégtörőké – mondta Case a vörös bögre karimája mögül.

– A jég a JÉG-ből származik: Jogosultságellenőrző És Behatoláselhárító Gátelektronika.

– A gond csak az, miszter, hogy én már nem vagyok zsoké, szóval azt hiszem, ideje távoznom…

– Én ott voltam, Case; ott voltam, amikor megalkották a maga fajtáját.

Ahogy halad előre a történet, úgy tudunk meg egyre többet a háború nem kibertérben zajló fizikai történéseiről. Mert valamitől például - annyit tudunk, hogy járvány - kipusztultak a lovak. Illetve Case idegrendszerét háborús eredetű idegméreggel ölték ki. Nem egyfrontos harc volt, és pláne nem tiszta háború. Az egyetlen megmaradt hackerkülönítmény is úgy gyilkolta magát keresztül a határon:

A mikrogépeken nem volt fegyverzet: leszerelték, hogy kiegyenlítsék a súlytöbbletet, amit a konzol-operátor és a prototípus deck jelentett. Ott volt azután a Vakond IX nevezetű vírusprogram, az első igazi vírus a cybernetika történetében. Cortót és csapatát három éven át készítették fel az akcióra. Már átjutottak a jégen, és készen álltak, hogy belőjék a Vakond IX-et, amikor az empek megszólaltak. Az orosz pulzoágyúk a zsokékat elektronikus sötétségbe taszították; a Nightwingek rendszertörést szenvedtek, a repülési áramkörök tisztára törlődtek.

Aztán a lézerek kezdtek tüzelni, infravörössel célozva, szétrombolták a törékeny, a radarok számára átlátszó rohamgépeket; Corto és halott konzolembere alázuhant a szibériai égből. Csak zuhant és zuhant…

Itt rések következtek a történetben, Case azokat a dokumentumokat pásztázta át, amelyek egy elrabolt, és sikeresen Finnországig jutó orosz rohamhelikopter útjára vonatkoztak. Röviden összefoglalva: egy hajnalban riadóztatott, tartalékosok által működtetett ósdi, húszmilliméteres löveg végül leszállásra kényszerítette egy lucligetben. A Süvöltő Ököl hadművelet Corto számára Helsinki külterületén fejeződött be, ahol a finn segélyszolgálat tagjai kiszabadították a helikopter össze-vissza görbült roncsai közül.

Vagy menjünk egy regénnyel tovább. Turner a Számláló nullára elején egy félresikerült tudósszöktetés helyszínéről menekül, épp felszáll a gépével:

  • Az érzékelöim robbanást jeleztek - szólalt meg a gép. - Nagyságrendje alapján taktikai nukleáris robbanófejre következtetek, de elektromágneses pulzálást nem tapasztaltam. A pusztítás epicentruma a kiindulási helyünk volt.

Marly Krusovka - szintén Számláló nullára - híradót néz:

Miközben a pontos idöt tárcsázta, a képernyön egy mûholdas híradó automatikus ismétlése pergett: egy JAL-ûrsikló megsemmisült az Indiai-óceán felett, amikor újra belépett a légkörbe; a Boston-Atlanta Metropolisz-Tengelytöl nyomozók vizsgálják egy brutális és értelmetlennek tûnö bombatámadás helyszínét, amely New Jersey egyik szürke külvárosának lakónegyedében történt; új Bonn déli negyedét milicisták felügyelete mellett kitelepítik, mert építömunkások két fel nem robbant, háborús rakétát találtak, amelyekröl feltételezik, hogy biológiai fegyverekkel vannak felszerelve; arizonai hivatalos források tagadják azokat a mexikói vádakat, melyek szerint a Sonora-határ közelében kis hatóerejû vagy nukleáris szerkezetet robbantottak volna… Miközben nézte, az ismétlés elölröl kezdödött és az ûrsikló-szimuláció újra tûzhalálba torkollt. Marly megrázta a fejét, és rákoppintott a gombra. Dél volt.

Ez az ijesztőbb aspektusa a Cyberspace trilógia hadi részének. Amellett, hogy az infokrácia képviselői, a feltörekvő ifjúság, a cégek megfelelő emberei lovagiasan intézik az ügyeiket a mátrixban, iszonyatos pusztító hatalom van magán- és cégtulajdonban. Az élhetetlen világ hátterében végig ott van, hogy igazgatói értekezleten is lehet már elrendelni atomcsapást.

Ami horror még, az az Ashcroft klán, de ez egy másik mese.