Pasziánszmasina 2. - Navigáció

A hétvégén egy másik pasziánszmasina (Asus Mypal valahány) segítségével - az enyém Pécsen járt a barátaim kocsijában - levezettem ezerpár kilométert. (Csak Tordán és Szentgyörgyön akart átverni, baráti.) Viszont azon túl, hogy az iGo-val vagy Destinatorral (vagy bármi mással) elmegy az ember A-ból B-be lehet még érdekes dolgokra használni a gépet. Rögtön van két ingyenes programom hozzá:

A VisualGPSce az egyszerűbbik. A négy szükséges műhold megtalálása után adatokat szolgáltat a látható műholdak pozíciójáról, ad egy egyszerű műszerfal nézetet alap adatokkal (sebesség, magasság, iránytű és vertical speed). Ami igazán hasznos, hogy a GPS-től kapott adatokat le is tudja menteni szövegfájlokba. Csak NMEA kimenete van, de ezt később a gépünkön szabadon konvertálhatjuk. (Mondjuk gpsbabellel.)

A francia fejlesztésű NoniGPSPlot több játékot enged. Mindenféle beállítás nélkül logolja - és ami igazán nagyszerű: rajzolja - az általunk megtett utat. Emellett pontokat vehetünk fel vele, ikonokat rendelhetünk hozzá, navigációt kérhetünk ponttól pontig (hegyen völgyön át). Játszásiból térképészkedhetünk, mintha lenne igazzy GPS-ünk. A gyűjtött adatokat a saját track formátumába, Google Earth KML-be, GPX-be és szövegfájlba hajlandó elmenteni, így később leellenőrizhetjük Earth-ön, merre jártunk, rajzolhatunk róla térképet Gpsvisualizerrel és így tovább.

Előttem éppen egy Tállya Európa pince - Felsőzsolca barnasör-főzde - otthon GPX fájl van nyitva. Most jöttem rá, hogy lett volna időm benézni Szerencsen a Rákóczi kastélyba.