Ctrl-Alt-Felsőrúgás - Hasznos (?) billentyűkombók

Van pár olyan billentyűkombináció az OS X-ben, aminek a létére átlag félévente rácsodálkozok. Annyira célszerűek, igazán használni kéne őket, de elfelejtődnek. Leírok párat, hátha rögzül.

Először is engedélyezni kell a rendszer billentyűzetről való teljes vezérelhetőségét (Full Keyboard Access). Jellemzően van billentyűkombinációja.

  • Ctrl + F1 - Enable Full Keyboard Access

Ha ez megvan, akkor miénk a játszótér. Talán Jalkutnál olvastam, hogy kódolás közben egérhez nyúlni automatikus feketepontot von maga után, írásra ugyanez igaz, na most elérhetjük a menüt egér nélkül.

  • Ctrl + F2 - Move focus to the menu bar

Ha nem a menün ülő parancsra van szükségünk, vagy gyorsabb elérni a toolbaron, amit akarunk, akkor oda is tudunk ugrani. (Ez különösen célszerűnek tűnik windowsosan szövegesre kapcsolt toolbarral.)

  • Ctrl + F5 - Move focus to the window toolbar

Nálam a dokkon csak a futó programok ülnek - illetve a projekt könyvtáram - launchernek nem használom, így a fókusz adása a dokknak parancsra nincs igazán szükségem (Alma + Tab-olni gyorsabb). Lehetőség mindenesetre van rá.

  • Ctrl + F3 - Move focus to the Dock

Fájóan hiányzik, hogy a menü jobb oldalán ülő vackokat (BT, Airport, óra, szkript menü stb) is elérhessük billentyűzetről, de erre egyelőre nem tudok módot. Viszont az ott található lényeges dolgokat két-három perc szkriptesíteni - így hirtelen az jutott eszembe, hogy do script “blueutil on/off” -, szkriptet pedig gyorsan futtathatunk QuickSilverből. (QS > Catalog > Scripst részben adható meg, hol keresse őket.)

Várom a hasonló hasznos billentyűkombinációkat “Aki nem tudja, tanítja” jeligére a szerkesztőségbe kommentdobozba.

5 Replies to “Ctrl-Alt-Felsőrúgás - Hasznos (?) billentyűkombók”

  1. Ctrl-F8 lesz a barátod, ha jól értettem! Szóval, Ctrl-F8-al lehet elérni a “jobb oldalon ülő vackokat” :-)

  2. Minenki “kiserletezik” meg “veletlenl felfedezi” meg hasznos shortcutokat “gyujt”, ahelyett h bemenne a Keyboard.prefpane-be, es elolvasna az osszeset, meg csinalna sajatokat a gyakran hasznalt funcionalitasra.

    Fokent a fent emlitett prefpane miatt adodik, h nalam pl nem is Ctrl+F2 visz a menusorra.

  3. @a. Nem annyira a “megtalálása” probléma ezeknek a shortcutoknak, hanem a használatba vétele. Ezt a mostani csokrot nagyjából harmadszor felejtem el. És nem azért, mert a Ctrl+F2 kényelmetlen volna.

Comments are closed.