eyeOS - instant webkettő

Előrebocsátom, az eyeOS akár jó is lehetne. Igazán jó érv nincs amellett, hogy miért ezt használjuk a Google Apps helyett - hacsak az nem, hogy a saját dobozunkról nem lopja el a google a lelkünket - de játéknak érdekes lenne. Ráadásul egészen pofás portálrendszert építettek ki köré, az eyeApps a telepíthető gadgeteket programokat gyűjti össze, az eyeLook a telepíthető témákból, háttérképekből ad egészen jó válogatást. Ezeken túl van online demó, blog a blogspoton, fórum, community, matricák és kitűzők, nyálcsorgatós videó.

Csak egyvalami hiányzik: nincs dokumentáció. Nem egyszerűen rossz a dokumentáció, nincs. Reggel még elérhető volt az előző verzióhoz tartozó pdf-ek közül pár, most már ez sincsen linkelve a lapon. Na nem mintha segítettek volna bármit.

Az installt howto és readme nélkül is túl lehet élni, a telepítőszkript többnyire közli, hogy melyik fájlokat szeretné futtathatónak és melyik könyvtárakat írhatónak tudni. (Ráadásul MAMPba/WAMPba telepítve ez a gond fel se merül.) Viszont az új programok telepítése kriptikus. Az utóbbi egy órát a távoli dobozom normális, becsületes webszervere által futtatott, a helyi MAMP-ban futó és a honlapon található demó eyeOS 1.0 között rohangászva töltöttem, hátha én vagyok hülye. De hiába root jog, hiába profik által való telepítés, nem találtam az installt. Most várok, hátha kerül pár héten belül dokumentáció, és akkor megint nekifutok. Végül is, etetni nem kell. (Meg adatbázis sem kell neki, trükkös.)

Linkek a hajtásvonal alatt

Linkek:

6 Replies to “eyeOS - instant webkettő”

 1. Az eyeOS-sel 2005 novembereben talalkoztam, akkortajt feltelepitettem, hat, teny, legszebb ennek a dizajnja, de mar akkor se tudott sokat - azt viszont szepen.

  Van egyebkent youOS is, ami randabb es kesobb indult, viszont valamelyik blogon (engadget? techcrunch?) beajultak tole anno.

  Nekem a kedvencem anno a flashes goovy volt, most az vmiert nem enged be, de meg mindig az volt a legosszeszedettebb - meg az IM-kliensben is gondolkodtak rendesen (lehetett vele jatekokat jatszani, ugy, hogy a masik fel - akinek nem goovy-ja volt- is beszallhatott)

  Sz’al goowy: http://goowy.com

  A Wikipedian pedig jo osszefoglalo van a webtopokrol a Web Desktop szocikkben - ha jol meggondoljuk, a personal start page-ek es ezek a webdesktopok egy torol fakadnak, csak a kezelofelulet picit mas (nem sokkal.)

  (Van mas GPL-es is)

  Szemelyes velemenyem: ennel picit okosabban kene osszerakni, meg nem biztos, hogy en VNC-klienst akarok a gepemre, mert arra egy VNC-kliens pont megteszi, es semmi ajax.

  Az azonos feluleten valo integralas egyebkent regi igeny, es meg joval a web elotti idokbol szarmazik. Remeljuk a jovo webappjai lehetove teszik majd akar ilyen szintu remixet is.

 2. A YouOS borzalmasan csúnya, most néztem rá. Az ikonok szélével fűrészelni lehet. Viszont az alkalmazások két kattintásra indulnak (sose hittem, hogy ez egyszer funkció lesz).

  A Goowyt próbáltam régebben, kisebb macen, amikor nem adium nem psi jabberklienst kerestem, de nagyon ette a gépet. A mostani verziót nem ismerem.

  Abba meg nem akartam belemenni, hogy ha besshzom a dobozra, akkor csak egy kicsit vagyok produktívabb, mint az eyeOS-ben.

 3. Hello!

  Egy észrevétel: Azt írtad, nem tudod, hol kell installálni a feltötltött cuccokat eyeOS-en. Nos, szimpla userként én sem mentem vele sokra. Kiléptem, és beléptem ismét ROOT-ként. Úg újra feltöltöttem a cuccosokat, és amikor megjelent a feltötött file ikonja, és rákattintottam egyet, kérdezte, akarom-e installálni. Igen… és installálta. Utána minden user számára elérhetők a telepített cuccok…

  De amúgy nem vagyok elragadtatva ettől cucctól. Szép, csak buta… :-)

 4. Úgy volt, hogy a telepítéskor beállított júzered lehet root jogú is. De már nem rakom vissza az EyeOS-t, hogy kipróbáljam. Majd a következő nagy rilízüket, hátha az többet fog tudni. Addig meg ha nagyon távoli gép kell, besshzok otthonra. :)

 5. Elkészült a magyarítása is, remekül működik. A nyelvi csomag telepítése után kiválasztható a magyar nyelv is (tapasztalatom szerint csak Netscape alatt), de utána pl. IE7-el is már magyar nyelvű.

  Már elég sok alkalmazást láttam hozzá, persze ezek még nem fordítottak.

Comments are closed.