Halomba hányva, azaz stacked

Halom: amikor az ember fog egy halom szemetet - holnap még kell telefonszám pizzásszámla hátulján, cdrw valami linux telepítővel, albatrosz krimi kommunista jamesbondról, jegyzet, üres papír, ezmegaz - és épít belőle egy közepesen csinos tornyot.

Mac alatt ezt a funkciót többen próbálták implementálni. Legutoljára épp maga az Apple: az ő verziójukat Stacknek hívják, és a 10.5 Leopard része lesz. Pár héttel ennek a bejelentése előtt a Kinklessen volt cikksorozat - azt hiszem, linkeltem már korábban is - arról, hogyan tartsuk tisztán az asztalunkat. Amióta ezt a kettőt egymás mellé pakoltam mentálisan, azóta nyugtalanít az ötlet. Csak pár felmerülő kérdés:

 • Lehet majd Hazel-lel, vagy bármi hasonló eszközzel fájlokat irányítani egyes stackekbe?
 • Szkriptelhetőek, folder action-ölhetőek lesznek a stackek?
 • Lehet rögtön egy Inbox stackbe irányítani a letöltéseket?

Röviden: a drag and drop módszeren túl hogyan lehet vele interaktálni?

Elájulva még mindig nem vagyok a tegnapi bejelentésektől, de ha a Stack 15 dolláros shareware lenne (a bonmot Gazs szüleménye), most elkezdenék vele játszani.

5 Replies to “Halomba hányva, azaz stacked”

 1. Szerintem simán húzd be a megfelelő – scriptelt, folder actionözött, smart – foldereidet a dockba, és kész. Őszintén szólva nem értem, hogy mi az újdonság ebben a stackben (azon kívül, hogy szép), hiszen eddig is berakhattál foldert a dockba (vagy bármit, nekem pl. az irodai gépen egy mailto:reka is van ott, amire kattintva feljön egy új, üres, Rékának címzett levél).

 2. talán annyi, hogy nem jobb klikkel hanem ballal jön föl a “stack” tartalma. :) ennek ellenére szerintem hasznos tool lehet. addig meg bohóckodom a dock-os folderekkel.

 3. @mindketten Igen, nekem is vannak könyvtárak a dokkomon, illetve kettő (In, Out) az asztalon is. Pont azért írtam, hogy shareware kategória a stacks, mert tényleg szebb, elegánsabb megoldás, de nem igazán új fícsör.

 4. Na ezen most én is elgondolkoztam, mármint hogy hogy fog működni.

  Az apple videón (http://images.apple.com/movies/us/apple/mac/macosx/2007/wwdc/apple-desktop_672x416.mov) az látszik, hogy lehet pl appokat a Finderből berántani, ilyenkor csak referencia keletkezik a stackben az eredeti fileokra / appokra. Ugyanakkor amikor a Mailben elmenti az atacsmenteket, akkor azok feltehetőleg fizikailag is odakerülnek, és nem csak egy mutatót ment el a stackben, ami megnyitja a Mailben az adott üzenetet. Ugye? :)

  Valahogy azt tudom elképzelni, hogy egy ilyen stack a keveréke egy valós könyvtárnak, és egy speciális spotlight keresés eredményének *. Aztán erre persze húztak egy szép interfészt, hogy ne zavarja meg a felhasználót - vagy máshonnan nézve: a júzernek ne szúrjon egyből szemet, hogy két már létező technológiát adnak neki el világújdonságként)

  Ha a fent vázolt módon működik majd, akkor valószínűleg a stack megtalálható majd a lemezen folderként, és lehet használni a bevált trükköket. Persze az Apple híres arról, hogy “majdnem teljesen jó” megoldásokat ad, és épp csak egy kicsi, de lényeges dolog hiányzik a képből, szóval az sem lehetetlen, hogy a stacks egyszerűen a Dock.app egy bővítménye, és amikor az Exposé megfagy, akkor elúsznak a stackjeid is :)

   • ha fejlesztő lennék, és ilyen feladatom lenne osx alatt, akkor tuti hogy kihasználnám a már létező folder actionöket és a spotlightot. A stackbe mentett fileok automatikusan kapnának egy “stack:” címkézett kis taget, amit aztán a spotlight úgyis megtalál.

Comments are closed.