“Igazi innováció irányítatlanul, strukturáltan” - KiBu megnyitó

Ülök a Kitchen Budapestben és nézem, ahogy Gazs tolja ki egy Samsung LCD tévére a szoctöri jegyzetet. Repülnek a szavak - legutoljára a flying windows képernyővégő volt ennyire laza annó 3.1 - és nem tudok mit írni a helyről. Itt ülök a sajtómegnyitó óta, láttam, ahogy György Péter ajkait elhagyták az “emergens kultúra” illetve “kortárs kultúra innovációja” kifejezések, és mégse vagyok meggyőzve.

A bevezető ismertetése helyett - röviden: Christopher Mattheisen rendkívül optimista, György Péter rendkívül optimista, Somlai-Fischer Szabolcs pedig még náluk is optimistább - linkelem a három érdekes projektet.

  1. Tárcsás mobil - Fogj egy tárcsás bakelit telefont, hackeld össze egy szétszedett mobiltelefonnal úgy, hogy a tárcsa működjön, nézd, ahogy a közelben található alfageekek körbeállják és csodálják. Nem a legnagyobb innováció - a kicsit hasonló ötletre épülő BT kagyló ráadásul piacképesebb, de iszonyatosan jópofa. Ha ma lehetne venni kitet mondjuk R600-hoz - van vagy kettő a fiókban, magam is megbántam - elgondolkodnék.

  2. Bluespot - Telepíts egy 500k-s klienst a mobilodra, és ha támogatja - K700-zal nem tudtam életre kelteni még - akkor Budapesten ingyen küldhetsz üzenetet különböző kocsmákba. Például át lehet hívni a haverokat egy sörre, átkiabálni a legújabb beszólást, vagy hogy szerepeljen a “hivatalos cél” is el lehet mondani a később érkezőknek, elkezdődött-e a koncert. Bár az ötlet sír azért, hogy több városban - sőt, Szigeten vagy Művészetek Völgyében - megvalósítsák, csak pesti tesztrendeszer lesz belőle. A program három hónapig fut, majd az összegyűlt szövegeket elemzésnek vetik alá, hogy megkeressék a “bennük található információk helyfüggő sajátosságait”. Ingyen SMS korában jobban tetszett, így viszont talán jobban megmozgatja majd Konrád fantáziáját.

Gazs felhívta a figyelmemet arra, hogy a Bluespot amúgy nem is KiBus projekt, csak itt van.

  1. CityScout - Jó-Helyesektől kapott API-n keresztül kapott adatok Yahoo! Mapsre pakolva, mobilon. Egyelőre csak S60-on működik béta fázisban van, de LacKac demója alapján ez A Mód Ahogy Kocsmát Kell Keresni. Megvett.

Ami aggasztó, a három érdekesség közül kettő a KiBu előttről származik, csak átköltözött ide. Hát hogy fog így kultúrális érték ([sic!][6]) teremtődni?

(A szerző szkeptikus. Az indexében is ott van szakpárként.)

One Reply to ““Igazi innováció irányítatlanul, strukturáltan” - KiBu megnyitó”

Comments are closed.