Long John Silverlight

 • Szedlák Ádám.
 • Regisztráltál?
 • Igen, persze.
 • Mikor?
 • Azt hiszem pénteken.
 • Akkor már nem lehetett.
 • Megkeressem a visszaigazolást? (keresgélés)
 • Megvan a regisztráció. Megkérnénk, hogy a ruhatárban adja le a táskáját.

(Részlet a Hostesspertu című készülő magyar filmből)

A tegnapi nap nagyobbik részét a Microsoft ReMIX 07 konferenciáján töltöttem, hogy megtudjam, mit kínál a jövő webjének a cég. A helyszínként szolgáló Szépművészeti Múzeum fel van lobogózva, a kint elhelyezett asztaloknál tömegek szürcsölik az ingyenkávét és az ingyenüdítőt. Kívülről tehát minden szép, abszolút látszik, hogy a Microsoft most meg akarta mutatni.

Gond csak két dologgal van. Az egyik a helyszín, a másik a tartalom. A múzeum épületébe belépve arconcsap a meleg. Termelhetnék a számítógépek is - a laptopokon akadva fut a Silverlight, szinte sajnálom a GPU-t -, de négyszáz, kelet-közép európá minden sarkából összesereglett, műkincsek közé beültetett fejlesztő még gyanúsabb. A Developer szakaszban ülőket kicsit jobban lehet sajnálni, a fekete (koszos?) üvegkupola a beérkező napsütés minden morzsáját hővé alakítja, egy bulgárkertész biztos meghatódna. Légkondi pedig nincs, ebben hasonlít a wifire.

“search engine is the blind user of the web”

Scott Guthrie nyitó előadását lekéstem, de megnyugtattak, nem maradtam le semmiről. Az ezt követő SEO with Rich Media bemutatóig kellett várnom, hogy ezt megértsem. A ReMIX azoknak szól, akik a MIX O7 után nem olvastak utána, hogy mi a helyzet, vagy a marson éltek pár évig. Hogy hozzak példát is. Szó volt a dives és táblázatos dizájnok különbségeiről, - máshol: arról, hogy a CSS alapvetően jó dolog -, hogy black hat seót alapvetően nem jófejség alkalmazni, ne legyenek 404-es oldalakra mutató linkjeink, legyen viszont url újraírásunk, és mindig nézzünk szét, ha átmegyünk az úton. Rosszindulatú kis túlzással végigvettük azokat a SEO trükköket, amit az ember egy wordpress install után rutinból megcsinál. (Metatageket a headerbe, hátha mégis működik, meg ártani nem árthat.)

Mielőtt túlzottan belelendülnék a megmondásba, igen, alapvetően jó, hogy olyan mondatok elhangzanak, és egyre gyakrabban hangzanak el, hogy “a keresők a web vak felhasználói”. Beszélni kell róla, mert egy szebb, boldogabb, igazságosabb, és nem utolsó sorban mobilon használhatóbb web kialakulásához szükség van vakbarát oldalakra, és minden ezeket támogató érv hasznos. De ezek nagyon az alapok, nem?

“it’s basically youtube, made by microsoft”

Volt még egy videómegosztó tervezés Silverlighttal előadás, de nem szívesen beszélnék róla. Majdnem előadtam rajta Marc Canter konferencia különszámát.

“hello tourist, du bist in Budapest”

Mivel nincs konferencia parti nélkül, este hajókirándulás volt a Dunán végig Budapest hosszában obligát parlamentfényképezéssel és *bloggerpartival**. Utóbbi úgy nézett ki, hogy leültünk a Microsoftos előadókkal és az EPAM-os jelenlevőkkel beszélgetni távol a partitól.

Jórészt fejlesztési, támogatási kérdésekről esett szó, erről van is lelkes beszámoló LacKac blogján, amivel se nem tudok se nem akarok versenyre kelni. Az esemény végén viszont tudtam tenni a kérdésemet - összeakadt nyelvvel, kúl - hogy mi is a helyzet a DRM támogatással. Az asztal körül csupa rendes ember ült, úgyhogy konszenzusra jutottunk, hogy senki sem szereti a DRM-et, illetve ez a tartalomtulajdonosok heppje, de igen, a Silverlight képes lesz multiplatform módon MS DRMmel megfejelt dolgokat kezelni. Ez, illetve a HD anyagok támogatása, pedig adhat egy lökést az online videónézésnek, hogy végre ne csak kényelmetlen, IE only megoldások legyenek. (Álmodjunk mondjuk Netflix Watch Now-t Silverlightban..)

A beszélgetés igazi tanulsága viszont nem ez volt, hanem, hogy a MS akar beszélni, beszélgetni. És hogy nem akarják az egész Silverlightot kitúrni minden gépre Windows Updaten keresztül.

(Azért még mindig viccesnek tartom, ahogy a demógépeken szenved a demókód, de ugye majd idővel.)

6 Replies to “Long John Silverlight

 1. Kelt, úgysem fogják tudni megállni és úgyis kitolják majd. Rossz nem lesz senkinek tőle, legalább tudsz majd használni egy olyan szolgáltatást amiről addig azt sem tudtad hogy létezik. Az átlagjúzer meg úgysem tudja, hogy mi folyik a gépén, egyszerűen alátolják a szoftvert.

  Majd ha beérik.

 2. Kelt. Te mint bölcsész milyen indíttatásból mész el egy ilyen konferenciára?

 3. @dw Scott Guthrie valami olyasmit mondott az esti beszélgetésen, hogy nekik jobb, ha a Silverlightos oldalakon elérhető tartalmak miatt telepítenék az embert. Teljesen érthető érvelés, gondolj bele, mennyire szerették, amikor a Quicktime-hoz automatikusan “járt” az iTunes windows alatt.

  Persze bevezető szakasz, illetve ezzel az 1.0-val még talán az előtt, van. Majd ha az indexcímlap Silverlightos hirdetésekkel lesz tele, ez gondolom változik. ;)

  @Bálint Egyrészt, mert az egyik MS evangelista srác hívott az esti beszélgetésre. Másrészt pedig, mert a Silverlightot elég érdekesnek tartom. Nem fejlesztési szempontból, viszont ha csak annyit tesz lehetővé, hogy MS DRM-es tartalmakat lehet majdnem bármin* lejátszani, már izgalmas.

  *Linuxos pluginről nem esett szó, én meg elfelejtettem rákérdezni.

 4. Az a fura, h az ilyen konferenciák összefoglalóinak olvasgatása után mindig kedvet kapok a silverlightra. Csakhogy közvetlen ezekután eszembejut a Meetup-os bemutató és félreteszem az egészet minimum másfél évig.

  Valószínű missing a point…

 5. Nekem nagyon távoli az egész téma, romantikus esti hajókázásra (lehetőleg) nem MS-evangelistákkal járok, a beszámolódat viszont nagyon élveztem! Kösz.

Comments are closed.