Skitch - megosztott firkáink

Skitch első bekezdés

De inkább szövegesen folytatom, a hajtásvonal alatt.

Tegnap délután még hittem abban, hogy a nem standard felülettel rendelkező - értsd: HIG-et felrúgó - szoftverek szükségszerűen használhatatlanok, és hogy az OS X screenshot része épp eléggé ki van találva. Aztán Renton hozzám vágott egy Skitch meghívót azzal, hogy ezer éve regelt, és csak mekkel megy, nézzem meg, mit tud. A programmal való rövid játék után a hiedelmeim nagyot változtak. A program fejlesztői olyan ügyesen csinálták meg cukira a nem standard felhasználói felületet, hogy nem lehet utálni. És persze az sem mellékes, hogy gyorsan tanulható, könnyen használható appot hoztak össze. Ami a szkrínsot részét illeti, ott egyszerűbb a helyzet: a Skitc az, amivé a rendszer beépített képernyőfotózó alkalmazása (Grab.app, ha nem tévedek) válhatna, ha mögé raknának valami .mac lájtot.

Először egy kép róla - már a saját pimpelt narancs keretemmel - aztán elmondom, miért zseniális.

Skitch ablak - kicsi

Bájos, ugye? A desktop általunk meghatározott részéről tud képeket csinálni, illetve ha a gépen van beépített kamera, azzal tud beszélni. Ha a kép megvan, átemeli a saját ablakába, írhatunk rá, rajzolhatunk napot meg szívecskét, szövegkiemelővel végigmehetünk a fontos részeken, karikázhatunk, keretezhetünk. Az eredményt a külső sarkok - mind a négy aktív, megint nem HIG standard viselkedés - rángatásával átméretezhetjük, a kép belső sarkának rángatásával

Skitch sarok Funkcionalitását tekintve nem sokkal okosabb, mint a minden windows rendszerhez járó Paint - ami fájó hiány OS X-en - csak kicsit szebb, játékra hívóbb a felület. Köztünk legyen szólva, délelőtt vijágokat és napockát rajzolgattam vele, agyára menve minden ismerősnek tíz hop távolságon belül.

A Skitch mögötti igazi ötlet azonban nem az egyszerű szkrínsotolási lehetőség, az eddig is elérhető volt rendszer szinten. A beépített megosztási lehetőség az, ami sikeressé teszi/teheti/fogja tenni a programot. Az ablak jobb alsó sarkában van egy webpost feliratú gomb, ami első kattintásra (alapesetben) a myskitch.com-ra tölti fel a képeket, második kattintásra pedig megnyitja a feltöltött kép oldalát, ahol aztán kommentálahatnak a haverok. A beállítások között felvehetünk több helyet is, ahová a webpost küldi a képeket. Jelenleg a program ftp-t, sftp-t, .mac-et, webDAV-ot és a Flickr-t támogatja, ezzel a leendő felhasználók valószínűleg kellően le vannak fedve. Ha a képünket levélben akarjuk elküldeni, pendrájvra másolni satöbbi, akkor az ablak alján található nagy Drag me fület használva azonnal kihúzhatjuk a képet az asztalra, vagy egy Finder ablakba.

Alapbeállítás szerint a Skitch ablak körbe van rakva félig átlátszó tooltipekkel, amik a programba való beletanulást könnyítenék meg. Érdemes ezeket azonnal letiltani a beállítások között, és inkább megnézni a mellékelt oktatóvideót. Ha már úgyis a beállítások között járunk, kikapcsolhatjuk a dokk ikont is, a program úgysem viselkedik szabvány OS X programként, gyorsabb a menübe beülő kis szív ikonról vagy billentyűkombinációról elérni, ne foglalja a helyet feleslegesen a dokkon.

A program a saját képernyőkép gyűjteményünkön túl, ami a ~/Pictures/Skitch alatt tárol el, képes szóba elegyedni az iPhoto gyűjteményünkkel is, illetve a Pictures könyvtár egyéb elemeit is megnyithatjuk szerkesztésre firkálásra. Ezzel el is értünk a panasz szekcióhoz, mert az iPhoto és a képek kezelése valamiért a beállítások között történik. A preferences-re váltva öt menüt érünk el: General, Webpost, History, Photos és Feedback. Ebből csak az első kettő tartalmaz valódi beállítási lehetőségeket, a többi inkább csak valami jó lesz az ott is gondolatot követve

A másik panaszom is a prefshez kapcsolódik. A felhasználói felület remek megoldása mellett egy, szerintem zavaró, elemnek sikerült becsúsznia. A beállító felület úgy bukkan elő, mintha widget lenne: az ablak megfordul és a tartalomnak megfelelően újraméretezi magát. Nagyságrendekkel zavaróbb, mint a többi nem standard megoldás, még ha érteni vélem is, hogy minden áron egyablakos programot akartak létrehozni.

A rövid rinya sessiönből látható, hogy sikerült beleszeretnem a Skitchbe. Egyrészt jó eszköz képes-rajzolós játékokhoz (pl. lolcat), másrészt blogoláshoz/tanításhoz is kényelmesebb, mint az eddig alkalmazott csinálok képet, editálom, feltöltöm módszer. (Igen, van ImageWell is a világon.) Érdekel, mik kerülnek még bele - ingyenes képhostingok, tumblr - és mi lesz a szoftver végső ára. 15 dollár körül még el is gondolkodnék rajta.

(A szerző amúgy szereti a HIG-et, mégiscsak elvi kérdés.)

One Reply to “Skitch - megosztott firkáink”

Comments are closed.