Sör a mobiltömegek kezében - Meetup, ReMix

Lehetne érdekes kérdésként felvetni, hogy vajon a Meetup előadói miért csúsznak ki mostanában az öt percükből, vagy hogy a Médiaremix “portálnak” miért nincs feedje, de kötekedésnek hatna. (Az elsőt ráfogtam a kialakulós/megszokós periódusra, a másodiknak csináltam két perc megfeszített munkával. Update: lett saját feedjük is.) Helyette inkább írok az érdekesebb pontokról.

Meetup A több érdekes téma közül végül Németh Ádám Miért vegyen meg a T Egységes jabber hálózat Magyarországon előadása volt a legjobb. Érdekes lehetett volna a Karakterfelismerés, de az előadó fájdalmasan kicsúszott az időből; még mindig filózok, két meetuppal korábban hogyan tudott a nyelvszintetizálásos srác annyi mindent beleszuszakolni öt percbe. Ami a többit illeti, nem voltam célcsoport.

Ádám jegyzetei, prezentációja, elő- és utógondolatai elérhetőek a blogján. Az előadás IM is the new email gondolattól indult el, azzal az indoklással, hogy a mai tiniknek az email már túl lassú, azonnalibb megoldás kell: ez az IM. A mostani trónbitorló MSN helyére viszont lehet értelmesebbet is állítani, olyat, ami nem zár be egy szolgáltató egy accountjába, olyan mint az email.

Mert a jó kérdések mindig utólag jutnak eszembe: nem pont egy ilyen országos IM-et hoztak létre a lengyelek a gadu-gaduval? És az milyen alapokon áll?

A rendkívül lelkesen előadásmód miatt, a végére teljesen meggyőzött arról, hogy a világ szebb hely lesz, mihelyt mindenki jabbert használ. Valószínűleg mások is így éreztek, mert egy kérdést többször és igen ügyesen nem válaszolt meg Ádám, azt, hogy milyen kliensek érhetőek el jabberhez?

(Macen az ügy viszonylag egyszerű, van az AdiumX és minden más legalább három nagyságrenddel rosszabb. Nem tudom viszont, hogy mit javasolnék egy XP júzernek? Rakjon fel Pidgint? Mirandát?)

Bónuszkét a szintén két meetuppal ezelőtti Mai 3D display technológiák (videó) előadáson emlegetett berendezések egyikét megnézhettük működés közben. Kicsit kiábrándultam a jövőből, át is rohantunk a Tandembe, “a hazai blogger közösség törzshelyére”.

Remix

Késtünk, így például nem tudom, mit mondott Geri az origóról, meg hogy ki volt az az arc, akivel Hírbehozó hosszasan próbálta megértetni, hogy bloggerek tudnak hamarabb hozni híreket a mainstream sajtónál.

A beszélgetés részemről twitterezésben és sörözésben merült ki. Megnéztem a magyar indimédiát, Maxigast; meghallgattam Mr A moderálási politikáját (ő technikai szolgáltató, néha levetet dolgokat, de úgy tűnt nem az a probléma, ami mélyen foglalkoztatja). A Magyarországon mikor fognak a bloggerek blogoklásból megélni kérdéskörnél szálltam ki, onnantól megszűnnek a twitjeim is. Kész szerencse, hogy van részletes beszámoló a Kultplayen.

Hazafelé végre volt áram az InterCityn, elfoglalam a konnektoros ülést, most van egy egész jó cégem Transport Tycoonban. Utazni mindig tanulságos, mondják.

7 Replies to “Sör a mobiltömegek kezében - Meetup, ReMix”

 1. “Hazafelé végre volt áram az InterCityn” Mázlista! “van egy egész jó cégem Transport Tycoonban.” Melyik verzióval játszol?

 2. Koszi a pozitiv kritikat :)

  A Gadu-Gadu sz’tem szam alapu, mint az ICQ es eppen ugy kozpontositott cucc…

  De van nekik jabber alapu, a szinten nepszeru tlen… meg allitolag a tiszta jabber is nepszeru Lengyelorszagban (allitolag:)

  Viszont ott ez joval elobb tortent, sz’al nekunk van egy aktualis helyzet, amibol kiindulunk :)

  XP juzernek Neos-t szoktam mondani, bar ezert mar kaptam qrvaanyazast :) De jo a pandion is, csak nagyon nem tudom, hogy mukodik. A Spark se rossz, csak ne lenne javaban (viszont van benne voip :) Ha valaki elviseli a javat, a spark jo tud lenni, plane a pluginarchitekturajaval. Igeretes meg a Xeus, illetve a SamePlace. Igazibol a tapasztalat sokakat meg mindig az exodus fele huz, de .. hat nemtom. Az exodus picit regi.

 3. Az origóról inkább PSZR beszélt, és csak említettük, h jó-e vagy rossz-e leválasztani a kommenteket a kontentről. Aztán Blumi vette át a szót azzal, hogy a kommenteket a sales nem szereti, pontosabban a hirdetők, és innen kezdve jórészt a Blog.hu-ról volt szó, mostly trivia szinten.

 4. Szia, mint meetup szervezo, annyit tudok hozzatenni, hogy mi is ereztuk, hogy valahogy jobban kell segiteni az eloadoknak az 5 perc korrekt felhasznalasaban.

  En fontolgatom, hogy “Ignite Seattle” modon (szinten 5 perc, de 30 masodpercenkent a gep automatikusan eloreviszi a slide-ot) porgessuk fel az eloadasokat.

 5. Jó volt a mostani meetup is, de szerintem az előadók nem tudják mire számítsanak. Ez nem a szokásos magyarázós előadás, és ez látszott is Ádám előadásán, ő rutinosan jól végignyomta.

  Szerintem a leendő előadóknak, hamég nem voltak meetupon, akkor ajánlani kéne, h nézzék meg a videókat.

 6. @zhaoman OpenTTD 0.5.2. Engem se rég okosítottak ki, hogy az IC kocsik első és utolsó ülése mögött van konnektor. :)

  @Aadaam És a felsoroltak közül melyik brandelhető, hogy hivatalos freemail/wikipedia/inda/amit_akarsz jabber kliens legyen belőle?

  @FB2 Robi javaslata egynek jó, de csak a meetupot nem ismerő előadóknak segítség. A többiekben azt kellene tudatosítani, hogy tényleg csak öt perc van, nem működik a ‘ha nincs kérdés, beszélek tovább’ szabály.

  A felkészüléshez írt jó tippeket valamikor tavaly Daniel Jalkut, ő FlexTime-mal rakta össze másodpercre pontosan az előadását. Otthoni tesztnek egy tojásfőző-óra/Minuteur is megteszi.

  Kíváncsi vagyok, hogy az ‘Ignite Seattle’ mód működik-e majd. (Meg úgy általában a nem technikai problémára technikai válasz.)

Comments are closed.