Sosevolt múlt - Steampunk Magazine

Bámulatosak a steampunkok. Nem csak azért, mert a “faj” egyes példányai kézműves eszközökkel csodákat teremtenek - rádió irányítású gőztank, steampunk billentyűzet - hanem, mert a közösség nagyon jelen van a weben. Van fórumuk, blogjuk, legalább egy jó wikijük (Aether Emporium), és ami a legszebb, félúton a való világ és az aethernet között ott a Steampunk Magazine az eddig megjelent két számával.

Sétáljunk egyet kora reggel. Ha a tócsákban gázlámpák fénye csillog, az úton későn hazamenő cilinderes aranyifjakat visznek haza réveteg konflisosok, akikre haladni akaró gőzautós viktoriánus yuppiek rázzák az öklüket, akkor jó helyen járunk. Kérjünk egy Steampunk Magazine-t a sarki újságostól, legyen mit olvasni a reggeli tea mellé. (Proli huszonegyedik századiak itt tölthetik le.) Mire visszaérünk, kis szerencsével már fütyül a teáskannánk, ha későn értünk vissza, az ablakot is gőzpára fedi. A gőz amúgy is megkerülhetetlen, hajtja a kocsikat, vonatokat, gyárakat, kereket forgat, hajtja a számítógépeket, sziszegve fut a csövekben.

Eddig a mese. A magazin eddig megjelent két száma a fent vázolt sosem létezett viktoriánus mennyország/pokol szakirodalmával, híreivel és szépirodalmával foglalkozik. Előrebocsátom, az utóbbival nem volt érkezésem foglalkozni, csak a képeket nézegettem meg a novellák mellett.

Apropó illusztrációk. Bámulatosan változatos a minősége. Az egyik, steampunk sztereotípiákat és divatot tárgyaló írást még stílusos szénrajzok díszítenek, a következő mellett már Indestructables (Ezermester?) szintű tollrajzok mutatják be az úri közönségnek, hogyan lehet városi bicast velocipéd utánzattá átépíteni. (Röviden: itt elvágod, amott meghegeszted, kicsit beolajozod, háromrészes öltönyben, egyenes derékkal üzemelteted.) Ez a kettősség nemcsak az egyes számok vagy a lap, de a teljes mozgalom sajátja. Esztétizált csináld magad mozgalom úriember feltalálókkal, bolond tudósokkal vagy éppen rejtélyes hölgyekkel. Nem tudom kiverni a fejemből Lady Adát, pedig nem akartam megemlíteni A Gépezetet.

A lap elméleti része eddig erős. Az első számban - Varieties of Steampunk Experience - Cory Gross a steampunk műfaj alá eső és alatt tárgyalt művek halmazát darabolja alkategóriákra. Az elnevezés esetlegességével és apológiájával kezd, felsorolva néhány más nevét a steampunknak:

However, there are a plethora of other terms which are floating around in general use, which add to the confusion… Victorian Science Fiction, Scientific Romance, Industrial Age Science Fiction, Industrial Fantasy, Voyages Extraordinaires and Gaslamp Fantasy, just to name a handful.

Majd a steampunkról való beszéd megkönnyítése végett két alosztályt vezet be, segítségül hívva Celeste Olalquiaga giccselméletét. A Gross által idézett mondat így szól:

“/[T/]here are two basic ways of perceiving events in modern time. Both are connected to memory and may be roughly distinguished as the conscious mode, which leads to reminiscence, and the unconscious mode of remembrance proper.”

Ez ez alapján felvett két alosztály pedig a Nosztalgikus és a Melankolikus Steampunk. Az idealizált, a romantikus szemlélet jegyében fogant művek - “védőszentjük” maga Verne Gyula - tartoznak a Nosztalgikus vonulatba; a gyakran mocskos mindennapokat, szegénységet, a viktoriánus kor poklát a Melankolikus SP mutatja be. Az utóbbi az Gross szerint, ami a nevén túl is emlékeztet az cyberpunkra; ugyanazt az élhetetlen, koszos alternatív múltat hozza létre a melankolikus látásmóddal, amilyen élhetetlennek az igazi CP művek jövői. Közös látásmód, közös eszközök, tagadhatalan a rokonság.

A második szám elméleti része - A history of misapplied technology - a műfaj történetét mutatja be hosszan, műveket idézve, említve, ha idő van rá, még elemezve is. Mivel az írás több mint tíz oldalas, nem végezném ki itt tíz mondatban, inkább összefoglalom később külön postban.

A nem elméleti cikkek/hírek ennél sokkal széttartóbbak. Egyrészt van egy Modern Mechanix jellegű korabeli híreket, meghaladott felfedezéseket, eltűnt nagy ötleteket felvonultató irányvonal. Megtudhatjuk, hogyan találta fel Franklin Benjámin az üvegharmónikát, hogyan büntetetett Edison villamosszékkel egy elefántot. Másrészt a második résszel előkerül a viktoriánus korra visszautaló, de nagyon a máról szóló írás, ami a szénhasználat hátrányairól, légszennyezésről szól. Két szám alapján még nem tudom elképzelni, hogy a régi korok ismeretterjesztése és a napjaink a régmúlt tükrében vonal hogy fog elférni egymás mellett, drukkolok, hogy megtalálják az egyensúlyt.

A legjobb írás ebben a “rovatban” - a rovatozásért külön elnézést kell kérnem, de a Features/Interviews/Fiction felosztás a tartalomjegyzékben nagyon kevés - az első számban megjelent The Courage to Kill a King. Gaetano Bresci olasz anarchista akcióját meséli el a motiváción kezdve és a királygyilkossággal bevégezve.

Végül van egy kis divat és kultúra. Néhol vicces - steampunk arcszőrzetek ismertetése, ruházkodás - néhol unalmas - interjú az Abney Park SP darkwave zenekarral - cikkek. Én kialakulatlannak érzem még akkor is, ha a Moorcock interjú az első részben szórakoztató volt, de az irodalmi science fiction társművészeteit egyébként sem mindig sikerül értékelnem. (Billy Idol Cyberpunk albumáért egy rendes diktatúrában gulág járt volna, annyira rossz.)

Összességében a Steampunk Magazine iszonyatosan jól indul. Ha az elméleti írásoknak színvonalát sikerül tartani, ha a többi rovat kialakul, akkor megkerülhetetlen lesz. És már jelen verziójában is elgondolkodtam a magazin megrendelésén. Csak a posta ne lenne.

Úgy tűnik a SP nyári téma, a napokban egy raklap kapcsolódó link került elő.

11 Replies to “Sosevolt múlt - Steampunk Magazine”

 1. A gyakorlatban? Szerintem azt a fajta csináld magad hozzáállást képviselni, ami a MAKE körüli emberekben is megvan, csak nem a “legcélszerűbb” hanem sokkal átesztétizáltabb módon. A kreálmánynak nem csak működnie kell, hanem illeszkednie kell az újrateremtett viktoriánus korba.

  Irodalomban könnyebb lenne valami definíciót összeütni, de úgy érzem nem arra akartál rákérdezni.

 2. kösz, tényleg erre voltam kíváncsi : ) rokonszenves dolog, de nekem a viktoriánus kor kicsit meredek

 3. Szombaton amúgy láttam pár kezdő steampunk srácot az M7-esen.

  Úgy 8 évesek lehettek, és egy öreg Ikarus hátsó ablakából integettek kifelé egy “szénnel megyünk” felirat mellett. :D

 4. @Loynis Nm, tetszett, amit írtál.

  A japánok kattantak rá meglepően a témára. A steamboy - látom az rss olvasómba, hogy tegnap volt róla szó, de épp rohanásban vagyok - annyira nem jó, de a Last Exile vagy a Laputa - Castle in the sky egész szórakoztató.

  @geri Ha később elmennek a srácok a teremtés fizikaibb irányába, akkor lehet, hogy pár éven belül itthon is lesz steampunk rss olvasó meg ilyesmi. :)

  @all Lólépésben ide tartozik:

  A szultán elefántja - http://magyar.mashkulture.net/?p=827 Gőzhajtású iMac - http://arts.guardian.co.uk/news/story/0„1817636,00.html

 5. Szerintem nem kéne úgy lehúzni Billy Idol-t mert lehet hogy a Cyberpunk diszkós,de azért jó számokat is tartalmaz,nekem példáúl tetszett a Cyberpunk,nem értem hogy eggyesek miért szenyázzák úgy ezt a szerencsétlen lemezt,mert én annyira nem is tartom szőrnyűnek mint amilyennek egyébként felvan tűntetve,és egyébként nem ezért járna a gulág hanem a Bon Jovi 2007-es enyelgős pöcs lemezéért!Na az az igazi nagy bukás,szerintem….Mikór ez a szemét láda Bon Jovi azt pofázza itten nekünk,hogy rock sztár,és egyébként meg csak egy James Blunt féle köcsög enyelgős szar zenét játszik,na ezért jár igazi gulág….

 6. Csak a saját álláspontomat tudom elmondani a kérdésben. Az a bajom, hogy a Cyberpunk koncept lemez akart lenni, CP jellegű történeti szállal, de ehelyett valami esti autózáshoz betehető szmötyi lett.

  A cyberpunk irodalom/jelenség felől hallgatva simán értelmezhetetlen, hogy mi is akar lenni.

 7. Nekem nagyon bejött a Cyberpunk album Billy Idol-tól, igaz, hogy egy kicsit elüt az “igazi Idol” érzéstől, de ettől függetlenül élvezhető anyag. Rongyosra hallgattam egy időben kazin, csoda, hogy még épségben van a szalag !!!. :-D

  Aki szereti a cyberpunk-stílust, azoknak ajánlom a lemezt…

Comments are closed.