WWDC - A rejtély

Mi volt az a szupertitkos funkció, amire tavaly óta vártak a hívők? Emlékezetfrissítés: az mondatott ki egy apple misével ezelőtt, hogy pár Leós cuccot nem mutatnak be, le ne koppintsa a Microsoft.

 • csillogós dokk és átlátszó menubar
 • dokkra húzható könyvtárak (ad notam GTD van a mi utcánkba’)
 • privjúnál privjúbb privjú
 • ZFS (ami simán túl geek ahhoz, hogy érdekes legyen a tömegeknek)

Holnap kevéssé fáradtan megnézem még egyszer, de egyelőre nem látom a hihetetlen újdonságot.

Illetve van persze a Safari for Windows, de mielőtt írnék róla, végig kellene gondolnom, mit fog érni OS X háttérszolgáltatások és pluginek nélkül.

9 Replies to “WWDC - A rejtély”

 1. privjúnál is privjúbb privjú meg a ZFS-szupport már a Leó bétákban is ottvolt, ahogy a ZFS-támogatás is. Lehet, hogy a Ráncfelvarrt Finder(TM) a hatalmas titkos fícsör, ami jó lenne, ha jó lenne, de a videó alapján inkább az iTunes-koppintós irányba mentek el. (Ha egyszer frissítek, nagyon rá fogok szokni az UNO-ra)

  Safari Macen se ér sokat a pluginek nélkül. Tegnap frissítettem, bár gyorsabbnak tűnik (cache-et ürített biztos a háttérben), PithHelmet nélkül fájóan szines és villogós a web.

 2. @Zoli:

  Zettabyte filesystem a teljes neve, és a maces vonatkozásairól itt írnak talán a legjobban: http://themachackers.com/2006/12/19/zfs-on-mac-os-x-105-a-closer-look/

  (Illetve Siracusának írt az Ars Technicán pár cikket a témában, így hirtelen egy gyengébbet leltem: http://arstechnica.com/staff/fatbits.ars/2006/4/27/3777 )

  Az apple.com-on (el is felejtettem, istennek hála redizájnolták) nem igazán emlegetik, biztos ez is odaérthető a unix alapok plecsni alá.

 3. Köszi! Magának a zfs-nek már utánaolvastam, csak arra lettem kíváncsi, hogy valóban ez lesz-e az alapértelmezett a Leopardban, de sajna nem találtam erre utalást az apple.com-on. (Amúgy IRL a leopard meg a panther ugyanaz az állat, akkor most tulajdonképpen downgrade-elünk 10.3-ra? :-)

 4. @Zoli Lehet még NDA alatt vannak az ilyen részletek. :)

  Még egyszer megnézve az új Findert, komolyan elgondolkodtam a PathFinder beszerzésén.

 5. Kéccsók,

  az új Finder hát izé, a rövid videó nem dobbantotta meg a szívem igazán, vagyis egyelőre nem akarom a számítógépet kizárólag 12 fotó nézegetésére használni. Bízom benne, hogy valami hátul, mélyen a Finder mögött is változott azért, pl. a “Shared” groupban valóban megjelennek a munkatársam gépei (nem úgy, mint most alma+k-nál), nem kell annyit szenvedni a helyi filemegosztással, nem strandlabdázik egy időközben lekapcsolt sharenél, lehet ftp-t (sftp?) írhatóan mountolni, neadjisten a home-om helyett akár egy-egy másik foldert is meg tudok osztani.. A sidebar átalakításának örülök, a kinézete ugyan nem az igazi, de végre lehet csukogatni csoportokat. Nem tudom milyen lehet mondjuk egy iBook 1024x768-as kijelzőjén ez a layout, félek a Finder teljesképernyős programmá lépett elő. Azthiszem fanboy vagyok, de ez a stacks dolog is érdekel. Még nem tudom mire fogom használni, de ha csavarhúzókészletet vettem mindenféle ok és cél nélkül, ezzel se járhatok rosszul.

 6. @Zoli NDA = Non-disclosure Agreemen. Azaz, ha pofázol, lelőjjük a macskádat.

  De azóta tárgytalan is, ma már arról írnak, hogy a ZFS csak parancssorból mountolva csak olvashatóan lesz elérhető - ezt annyira nehéz elhinni - és majd egyszer… Az Information Week értesülését az Arson olvastam, egészen pontosan itt.

  @serif A stacken azóta én is elgondolkodtam, illetve írtam is róla. Még mindig nem ez az a funkció, ami el fogja adni az os-t, de legalább nem akkora marhaság, mint a csillogós dokk.

Comments are closed.