Anya, Linuxot raktam a gépedre

Emberkísérletbe kezdtem két hete, most már merek róla beszélni. Úgy esett, hogy egy kiadós áramingadozás elfújta anyám gépében a memóriát és az alaplapot. A processzor, egy gigaherzes Tualatin, egyben maradt, vettem alá egy ASUS TUSL2-es lapot meg némi memóriát a jawáktól. És ekkor jött az ötlet, hogy új alaplap, úgyis rendszert kéne telepíteni, miért nem próbálok rá egy Ubuntut.

Pár hónappal korábban, már eltöltöttem egy hétvégét édes kettesben a desktop ready oprendszerrel. Közepesen öreg vasra kellett volna felmennie, aminek wifin kellene nethez jutnia. Fordítottam, ndiswrappereztem, szentségeltem, látott is a vas minden NIC-et, amit beledugtam, kivéve a wifikarcsit. Nevettem keserűeket, majd feltúrtam egy windows xp-t, úgyis ez volt az eredeti kérés.

Szóval előítéletekkel mentem neki az installnak. Eleve alternatív install cédét töltöttem le, mert a bebootol a livecd és onnan majd telepíted a rendszeredet elképzelés már régebben is sírásra ingerelt. A szöveges install gyorsan és szépen lefutott. Viszonylag kevés szemetet rakott fel, minden hardvert meg tudott hajtani - valószínűleg mert wifikártya nincs a gépben. Némi dokumentációturkálás és a kötelező ideológiai tananyagok elolvasása után lett Skype a gépen, a Firefox megtanult flashül. És ekkor jött a puding próbája azzal a mondattal kezdve, hogy “Anya, Linuxot raktam a gépedre.”

A sokkot megelőzendő végrehajtottam néhány kényelmi módosítást. Például ikonok költöztek az asztalra, illetve átállítottam annyira magyarra a rendszert - úgy láttam, ez még teljes - amennyire hagyta magát. És működik. A honfoglaló - iwiw - skype - szövegszerkesztés - nyomtatás feladatkörre teljesen alkalmas. Panaszszó nem hangzott el, ha a megkukult alaplapi USB portok kiváltására raktam volna a gépbe egy USB kártyát, happy end lenne a mese vége. Így még van egy kis dolgom vele.

8 Replies to “Anya, Linuxot raktam a gépedre”

  1. respekt és kivetélesen nem neked hanem anyudnak! :) open office-szal hergeli a szövegszerkesztést? az én anyumtól már nem lehetne elvenni az iphotót, szóval ubuntu nem játszik. :)

  2. Köszönet, urak, átadom. :)

    Szövegszerkesztés nem lesz tanévkezdésig, de a biztonság kedvéért kipróbáltam, hogy a cups szereti-e a gépre akasztott HP 6L őslézert. Érik a gondolat, hogy meg kéne osztani a hálózaton.

  3. biosban nem tiltottad le az usbot? usbcore,ehci_hcd,ohci_hcd, usb_storage modulok be vannak toltve? nekem is van tusi-m es valami tiedhez hasonlo tipusu kutyum is es megy dapperrel az usb popecul

  4. cups for president. az irodában mixed környezet van, osx és win kliensek, linux szerverek és mindig hatalmas szopás volt a nyomtató megosztás. próbáltuk airport-tal, de volt hogy a két osx-ből is csak az egyik volt hajlandó rendesen használni. a windows gépre kötve, ott megosztva módszer meg nem elegáns, mert a franc se akar e miatt folyamatosan hajtani egy win munkaállomást. aztán feltettük a cups-ot az egyik linux-ra és onnantól kezdve mindenki szépen felismerte és használja az így megosztott nyomtatót.

  5. az (ed)ubuntu live cd-s telepítés egyébként jól működött a régi IBM ThinkPad T21-esemen, ugyanezzel a kivétellel: csont nélkül felismerte a rádugott USB-s LinkSys wifi adapter, csak működésre nem tudta bírni.

  6. mrbond Végignyálaztam kétszer a biost és a jumpereket, de minden létező helyen engedélyezve van az usb. Ráadásul Windows alatt se szerette őket - kipróbáltam a biztonság kedvéért - úgyhogy most ment bele egy LegOlcsóbb (tm) usbkártya. Nagy a boldogság.

    Konrád Ősi. A legtöbb gépemen nincs LPT port, úgyhogy obsolyte kategória. :)

Comments are closed.