Cyndicate, nagy majdnem

Cyndicate iconSzenvedélyesen szeretem az asztali RSS olvasókat. Csodálatosak, hasznosak, szeretnivalóak, és ami a legszebb, kényelmesen elérhetőek offline is. Fáj is, hogy olyan állatorvosi lóval hozottt össze a sors, mint a Cyndicate.

Úgy kezdődött, hogy importálni akartam a gondosan mappákra osztott, és gondosan mappákkal együtt OPML-be exportált feedgyűjteményemet. Meg is ette, sőt frissítésbe is kezdett, csak éppen a mappákat nem tartotta meg. Összenő még, ami összetartozik alapon ömlesztve tárolja a képregényeket, maces híreket, techblogokat. Ábécében.

Az import után megkezdődött a fetching. Töltötte a híreket, rágta az xml-t meg a gépemet. Be is állítottam a preferencesben, hogy csak akkor frissítsen, ha én kérem rá, illetve hogy egy szálon dolgozzon. Ennek ellenére rendszeresen frissít. Most is pörög éppen. Megállítani pedig nem lehet, valahogy lemaradt az UI-ról, kimaradt a menüből a frissítés megállítása gomb. A fetching akkor is pörög tovább, ha kiadtam a go offline parancsot.

Pedig amúgy, ha kényelmesen mappákba lehetne rendezni a feliratkozott feedeket, és úgy általában át lenne gondolva a menü és preferences struktúra, még jó szoftver is lehetne. A legszebb maces hagyományoknak megfelelően, és példaként a fejlesztők elé állított Mail.app-hez hasonlóan, tud okosan filterezni. A Finderre hajazó címkézési (nem tag, label) lehetőség is van. A beépített subscription manager - lásd lent - igazán impozáns darab. Tud validitást ellenőrizni, ad statisztikát, állíthatunk benne automatikus labelezést, frissítési gyakoriságot, isten egyéb csodáit.

subman

És igazából ez veti fel a kérdést: ki a Cyndicate célközönsége? Ha nem 1.0.1 lenne a verziószám, hanem 0.7b1, akkor tudnám a választ. Feedgeekek, akik segítenek bétatesztelni. Így, hogy egy állítólag kész, harminc dollárba kerülő feedolvasóról beszélünk, nem tudom. A Subscription Manager és a filterezés majdnem kész kiszolgálni a nagy hírfogyasztókat, maga az olvasó rész viszont harmatgyenge. Ezt pedig azért nem értem, mert a szoftver mögött a néhai Pulp Fiction rss olvasó fejlesztőgárdája található. Mindenesetre kár érte.