Spenót meg webreklám

Ha nem eszed meg a spenótot, nem kapsz sütit. Ha nem is hallotta mindenki gyerekkorában, olyan tipikusan szülői mondatnak hangzik. Ugyanez a logika volt jelen a Zugügyvéd, adblocker-ügyet értelmező postjában is. Hogyaszongya:

A reklámok ugyanúgy hozzátartoznak Index anyánk arcához, mint a hatos villamoshoz a BKV ellenőr. Lehet ezt utálni, de e nélkül nem működünk. Ha egyes felhasználók blokkolják a reklámokat, hosszú távon az újság létét is veszélyeztetik.

Láttunk már kisebb marhaságot is. A legvérmesebbje sem blokkolja például a szöveges hirdetéseket, a szponzorált rovatok fejlécét vagy a PR (és nem jelzett, de annak tűnő) cikkeket. Az előbbire maximum nem kattint, az utóbbi miatt meg hosszasan méltatlankodik a twitteren, de megjelenik.

Magyarul azzal van baj, ha az oldal úgy néz ki mint a karácsonyfa - tudom, az új dizájnban jóval kevesebb a reklám - és még a mennyből az angyalt is éneki hozzá. És itt el is értünk a spenóthoz. A reklámnak nem spenótnak kéne lenni. Az elvben el akar adni valamit, brandet akar építeni, ésatöbbi. Ha a reklámról nem az jut eszembe, hogy na megnézem már mit akarnak, hanem az, hogy sudo pico /etc/hosts akkor régen rossz. De erről a marketinges blogger urak úgyis többet tudnának írni. Szoktak is.

Amúgy szeretem a spenótot, ha nincs utána süti, akkor is.