Teknősök és csillagok - Augusztusi meetup

Jártam az augusztusi Budapest Newtech Meetupon, és szívem szerint ütemesen skandálnám, hogy még-több-i-lyet még-több-i-lyet. Egyrészt alaptalannak bizonyult az aggodalmam, hogy az igazi emberek augusztus elején nyaralnak, szép számmal voltunk. Másrészt a nyárra való tekintettel a szervezők beemeltek nem hardkór IT témákat is, így egészen új dolgokkal szembesülhettünk.

“tavaly augusztusban indultunk el miértne alapon”

Kezdésnek Bártházi András beszélt a miner blogkeresőről, a keresőrobotjaik evolúciójáról, LacKac pedig bevezetett minket a multitouch képernyőkészítés alapjaiba. Mindkettő érdekes volt a maga módján, de blogoszféra felől érkezve mindkettővel találkoztam már. Gondolom ti is, mégiscsak a magyar Technoratiról - András, pingeket is szeretnénk ;) - és a Té spanyolviasz divíziójáról beszélünk. Ha mégse, miner erre, ősrégi KiBu anyagok amarra.

És akkor a finomságok.

“ez most extragalaktikus vizualizáció”

Sloane Telescope - image from skyserver.elte.huTrencséni Márton a Sloane Sky Project-ről beszélt. Ahogy rémlik, az egész azzal kezdődött, hogy öt évig minden nap az oldalt látható teleszkópot kigurították a garázsából az Apache Point Obszervatóriumban, és veszettül fotózták az eget. Az évek alatt összegyűlt adatmennyiség célja, hogy az égbolt egynegyedéről legyen nagy felbontású kép öt színben. Ezek a képek ráadásul hozzáférhetőek a neten, adatot lehet lekérni az adatbázisból, sőt Mártonnak volt valami szoftvere is a fent emlegetett vizualizációra.

Az általam felfogott morzsák helyett:

Zárójel: Márton rezzenéstelen arccal válaszolt az “és horoszkópot tud?” kérdésre. Nem lehetne kitüntetni?

“a hátán levő teknős nem túl életképes”

Gömböc - image from gomboc.euEz itt oldalt nem egy teknős, hanem a Gömböc, azaz:

(…) az első olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil (összesen 2) egyensúlyi helyzete van. Ezzel a konstrukcióval egy évtizedes sejtés nyert igazolást, amelyet V. I. Arnold, a ma élő egyik leghíresebb matematikus fogalmazott meg 1995-ben - Kell lennie egy olyan homogén, azaz egyetlen anyagból készült idomnak, amelynek csak egy stabil és egy instabil helyzete van.

Azaz keljfeljancsi a hasában rejtező súly nélkül. A tárgy tényleg úgy néz ki mint egy teknős, úgy billeg mint a keljfejljancsi - van róla videó a honlapján - és arra késztet, hogy többet próbáljak benne látni, mint egy tudományos probléma megoldását. (Kösz, Via.)

Külön szép, hogy a Gömböcöt csak rapid prototyping-gal lehet előállítani, mert a kiszámolt formától való minimális eltérés is működésképtelenné teszi.

  • Gömböc.eu - a hivatalos honlap
  • Zoccihedron a Wikipédián - alig kapcsolódik, de volt róla dia és csodálatos

A kredit jár, a fotók a skyserver.elte.hu-ról és a gomboc.eu-ról származnak.

CategoriesUncategorizedTags

2 Replies to “Teknősök és csillagok - Augusztusi meetup”

Comments are closed.