Félnyersen - KiBu nyárértékelő

Bejövő fájl - attak-1956.mp3 - 565 kilobájt, akarod fogadni?

Ez fogadott a Kitchen Budapestbe lépve. Engedjük - gondoltam - és három-négy perc múlva boldog tulajdonosa lettem pár angol mondatnak és kiadós gépfegyverropogásnak. Később kiderült, hogy ez maga az ATTAKK munkacímű projekt, illetve hogy ha szerencsésebb vagyok, akkor juthatott volna Nagy Imre beszéd is.

A BlueTooth spamet elszenvedve kezdetét vette a sajtó tájékoztatása. Nagyjából ez volt az a pillanat, amikor Benedek eltűnt mellőlem - emiatt nem lesz post a miafenén ;) - hogy megbeszélje a P2P hálózatokat tanulmányozó kibusokkal, mit tudnának kezdeni hat és fél millió sornyi fájl állapot statisztikával az eDonkey hálózatról. Közben a KiBu vezetősége felvázolta, hogy négy irányba próbáltak elindulni - mobil kifejezőeszközök, közösségi projektek, okos tárgyak és újszerű média interfészek -, illetve, hogy a bütykölés, hackelgetés közben közben kialakult projektjeiket próbálták a prototípus állapotig elvinni.

Vagy máshonnan nézve: egyelőre nem cél a kidolgozott ötletek termékesítése. Pedig a multitouch érintőképernyő - amin a megnyitón még csak leeső csirkéket lehetett pöckölni - mostanra elérte a kívánható/karácsonyi listára felírható állapotot. A demó szoftverek - zoom interfész, valami fotóválogató - remekül futnak, a navigáció egyértelmű, csak hiányzik alóla mondjuk egy X szerver. Azzal lehetne Heroes of Might and Magicet, Open Transport Tycoont vagy Catan telepeseit játszani.

Zárójel: az utóbbit nagyon várom a MS Surface-től is. A Microsoft már sikerrel portolta a társasjátékot xboxra és talán mezei pécére is. A Surface pedig a maga körülülhetőségével tökéletes platform lenne a játékhoz.

A KiBu projektjei egyébként hajlamosak összekattanni, mint a puzzle darabkái. Ahogy az érintőképernyőhöz is a saját fejlesztésű zoom interface a legjobb demószoftver, úgy az Animata animációkészítőt - csontváz, mozgatott képek, valósidejű animáció, igen kúl lesz - is egy mobilos jammelős show keretében a legegyszerűbb bemutatni. Az egység tehát látszik, az nem világos, merre tart ez az egész.

És akkor projektek. A megnyitóról írt postomban három akkori ötletet emeltem ki. A Bluespot a saját útján indult el, már akkor is ‘miért ne alapon’ állított ki a kitchenben. A honlap tanulsága szerint jelenleg nulla felhasználó aktív, 745 üzenet van a rendszerben és a Don Pepe - Komjádi a legpörgősebb hely. Ők tudják. A mobil bakelittelefon szerepel ugyan a sajtóanyagban - nagyjából azt tudjuk meg róla, amit a megnyitón is hallottunk - de a kiállított tárgyak között nem láttam. Még mindig vevő lennék egy kitre. A megnyitón eladhatónak tűnő CityScout mobilos városfelfedező és jó hely ajánló szoftverről pedig nem volt érkezésem az érintőképernyőnél lekötött LacKacot kérdezni.

Az újdonságok közül, a BT spamet nem ide számítva, a mesh wifis projekt - az Intergang - tűnik igazán érdekesnek, de nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy ezt pár lerakott Meraki router is tudná. (Ráadásul abból lesz übergeek napelemes kiadás is, ami ugyan valószínűleg az első jégesőben megsemmisül, de addig csodájára lehet járni.) De talán itt sem maga a hálózat, hanem az arról gyűjtött adatok, annak a tapasztalata, hogy hogyan használják az emberek a Rádayra lenyúló drótnélküli hálózatot.

Zárójel: illetve Kolombósan van még egy dolog, a TransDanube projekt során leúsztatnak egy gps-es, telefonos, arduinós uzsidobozt, ami küldi a saját koordinátáit és ezek alapján a helyi képekből, linkekből úgynevezett blogot állít össze. Már az úszó uzsidoboznál megfeneklettem.

One Reply to “Félnyersen - KiBu nyárértékelő”

Comments are closed.