Hacktivity #1 - Kiberterroristák, infókatonák

Fonó Budai Zeneház, olcsó kávé, rogyadozó wifi, jelszótörőt kereső laptopos arcok. Zajlik a 2007-es Hacktivity.

Közjátékkal kezdünk. Az első előadó - Dr. Kovács László - megkérdi, ki látta a Die Hard 4.0-t. A terem fele felteszi a kezét. És ki látta moziban? A kezek rejtélyes úton eltűnnek. Nem mintha ez bárkit meglepne.

Ezután kezdődik a tulajdonképpen vett előadás a terrorizmus definiálásával. Meggyőződésről szól, ebben tér el a köztörvényes bűnözéstől, és államnál kisebb szervezetek űzik, ebben tér el a háborútól. Felesleges elméletnek éreztem egészen addig, amíg - a következő előadónál - elő nem kerültek a közelmúlt észt-oroszt eseményei. Terrorizmus volt? Nem egyértelmű, orosz kormányzati IP címeket is beazonosítottak. Háború volt? Nem tudjuk biztosan, hogy “ki nyomta meg az entert”. Arról nem is beszélve, hogy ha háborúnak minősítik, annek súlyos következményei vannak. A válasz néma csönd.

De vissza a Die Hardhoz. Azért ez a példa, mert Kovács László szerint nagyon jó lett a film, ahogy mondja: “az első nagyon rég óta, amit végig tudtam nézni”. Szerepel benne a közlekedés megbénítása, a tőzsde és a pénzügyi szektor megbénítása és a média irányítása. (Mondja, én eddig húztam-halasztottam a film megnézését.) Ezek lennének a kiberterrorizmus fő kérdései is. Például, hogy hogyan lehet médiásítani azt, hogy nincs internet Észtországban? A New York Times-nak most éppen sikerült, de nem egyértelmű a válasz a kérdésre.

A biztonsági hadszíntér szereplőire térve szó esett hackerekről, el is hangzott egy töredelmes beismerés - “belefutottam abba a csapdába, hogy egy nyilatkozat kapcsán lebűnözőztema hackereket (…) elismerem ez egy nagy hiba volt”. Crackerekről, akik nem csak tudják hol vannak a biztonsági rések, de ki is használják azokat. A fontos veszélyforrásként jelen lévő belső- és külső szakértőkről - lám lám a Die Hardban is - és külön csoportként a számítógépes bűnözőkről.

A fenti csoportok fontosságát az adja, hogy a hagyományos bűnözés is szeretné/szereti magát kiterjeszteni a hálóra. A tudásnak, tapasztalatnak viszont hiányában vannak, viszont van pénzük megvásárolni a tudást. És kitől lehet megvásárolni? Lásd fent.

Ja, és a legvégén a hallgatóság kollektíve meghívatott a Zrínyi Robothadviselés konferenciájára.

3 Replies to “Hacktivity #1 - Kiberterroristák, infókatonák”

  1. Szia!

    A zrínyis konferenciára mindenképp menj el, helyettem is! Hogy lehet ilyen érdekfeszítő dolgot keddre tenni?

    (és mi ez a milyen nap van ma?)

  2. Megyek, megyek. De ha ki tudsz venni egy szabadnapot, akkor szakértőként várlak. ;)

    (A milyen nap pedig spamvédelem, át is írtam a címkéjét, hogy egyértelműbb legyen.)

Comments are closed.