Hacktivity #4 - Monitort cipelő rendőrök, jogvédők, letöltők

Jog, ezt mindig szerettük. Dallos Zsolttal, a p2phasználók védőszentje ügyvédjével kezdtük a második napot. Előtte ugyan volt spam és phishig hírek is, de azt sikerült átaludni.

A szerzői jogvédők által gyakorta emlegetett ‘mi nem támadjuk a letöltőket’ elvet megnéztük a másik oldalról is. Dallos jogértelmezése onnan indult el, hogy a szerzői jogi törvény megsértése alapvetően elmaradt haszonról szól, és ilyen módon elszámolási vita. Ilyen módon pedig pedig a polgári jog keretein belül tárgyalható, ami kellő szankciórendszert is ad az ügyhöz.

A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a büntetjog eszközeivel próbálják rendezni a szerzőijog-sértéseket. Ez így a gyanúsított számára sokkal kényelmetlenebb: beállíthatnak a szerverterembe, elvihetik a szervert, vegzálhatják otthon a rendszergazdát, elvihetik a cuccait, és így tovább.

A kényelmetlenség mellett az is szóba került, hogy - jogról írok, javítsatok! - szerzői jogi törvényben szerepel a “vagyoni hátrány okozása” kitétel, amit nehéz volna bizonyítani. Mert honnan lehet tudni, hogy megvettem volna a cédét, amit letöltöttem.

Valahol itt alakult át az előadás kérdések és válaszok sorává. A közönség érdeklődött, hogy ha hat-hét hónapig vizsgál a szakértő egy szervert, amin abszolút semmit nem találnak, akkor élhet-e kárigénnyel. A válasz magyar népmesei volt, ha névre szóló ügy, akkor lehetne, de mainapság ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, de a leadott dokumentumok egy irányba mutatnak. Így viszont nem lehet “visszaütni”.

Snitt. Ha felkerül a videó linkelni fogom, nézzétek meg, de nincs értelme leblogolni egy beszélgetést.

Zárásként a gyakorlati problémák kerültek elő. Olyanok, hogy egy hajdúbszoboszlói telephelyű szolgáltató budaörsi szerverén levű adatok miatt hogyan járja meg a keleti országrészt a hetedik kerületi rendszergazda. Vagy hogy a közös jogkezelő Szegeden tett feljelentése miatt miért jár le a két gyanúsított - egy operátor és egy üzemeltető - Szegedre tanúskodni. Vagy hogy hogyan jönnek fel ugyanezen ügyben Szegedről házkutatni, hogy aztán elszállítsák a monitort is. Kis magyar horror.

Minden jó, ha a vége jó jelleggel Bodó Balázs még felállt, és közölte, a CC Magyarország megy a legfelsőbb bíróságra, mert mégse egészséges, hogy a rendőröket a jogvédők oktatják. Folytatása - gondolom - következik.

Valahol mélyen kapcsolódó linkek

2 Replies to “Hacktivity #4 - Monitort cipelő rendőrök, jogvédők, letöltők”

  1. Ezek a “monitort is viszik” igaz rémtörténetek oly’ régre nyúlnak vissza, hogy egészen meglepődnék, hogy ha a CC elérne valamit.. :C

  2. A vagyoni hátrány szerintem a Btk-ban szerepel. És állítólag a standard bírói gyakorlat az, hogy összeadják a gépen talált filmek/szoftverek/akármik bolti árát, abszolút nem kell az ügyésznek bizonyítania, hogy ténylegesen bevételkiesést okoztak.

Comments are closed.