Mac klón a boncasztalon

A mac klónokról azt szokták például elmondani, hogy “…pedig néha sokkal jobban szerelhetőek/bővíthetőek voltak, mint az eredeti Mac gépek…” Most már egészen biztos vagyok benne, hogy ez a hit, már ami a szerelhetőséget illeti, nem az M*Power gépcsalád miatt alakult ki.

A gép amúgy jól néz ki. Nagy torony ház, amiben kellemesen el lehet gyűrögetni, fonogatni a kábeleket. Az előlap lekapása után leszedhetőek az oldalfalak, és elénk tárul az alaplap.

Mpower gep belseje

A táp egyszerűen kivehető, öt csavar tartja. Négy kábelköteggel - itt válik gyanússá, hogy nem szabvány AT táp lesz - csatlakozik az alaplaphoz. Az alaplap közepén a bővítőkártyákat tartó kártya (ld. fent), erről csüng lefelé egy háló- és egy videókarcsi.

Mpower bovito

Ezzel el is érkeztünk a szerelhetőséghez. A bővítőkártyákat úgy lehet kiszedni, ha a kezünket a legalsó kártya és a gépház alja közé finoman becsúsztatve kicsavarjuk a kártyát rögzítő csavart. Ezek után a kártyát lefelé meghúzva kivehető. A teljes blokkot még egy csavar tartja, és kifelé kell húzni. Aki szerelés közben nem koccantott oda semmit a gépházhoz és a kezét se horzsolta le, megérdemli a napi kávéját.

Mpower made by apple

Pedig amúgy esztétikus darab lenne. Végülis made by Apple. Cserélhetőek a videó (kép bal alsó sarka, poros) és cache DIMM-ek, az alaplapon van SVGA és PS/2 kimenet a pécés perifériákkal rendelkezőknek. Jó darab lehetett a maga idejében.

Mpower tap

Már csak az a kérdés, hogyan lehet beröffenteni, mert a táp bizon elégett az előző tulajdonosnál. A korabeli PowerComputing gépek is ilyet használtak, azt már sikerült megtudni. A következő kérdés, hogy AT tápból lehet-e sikeríteni valami pótszert. Majd elmesélem.

One Reply to “Mac klón a boncasztalon”

Comments are closed.