Schoolhouse - digitális évkezdés (update)

Update

Backupolt adatbázis visszaállítása közben meghal, a fejlesztő nem utolérhető. Ezzel a bugos de jópofa kategóriát bőven elhagyta. Egyelőre nem tudom, hogy lehet kinyerni belőle az adatokat.

Nagyjából egy hete akarok írni a Schoolhouse nevű félévmenedzser szoftverről - köszi, Via! - de ilyen iramban sose érek oda. Úgyhogy a link fent van, lentre meg bedobálom a gondolataimat.

Schoolhouse eszkozok

Béta. Nincs kiírva, nem szerepel a buglistben, de a szoftver béta. Ha olyanja van - nem sikerült kinyomoznom mitől - nem jeleníti meg a frissen felvett kurzusokat, viszont az adatbázisába rögzíti őket, a program újraindítása után meg is jelennek.

Bétább. Van amikor el se indul. (Preferenciahiba, a jó ég tudja.) Mivel ez stabil kiadás elvileg, nem mernék ráépíteni egy félévet. Szükséges mellé backup, több helyen tárolt jegyzetek. A megbízhatatlanságával pont az vész el, ami miatt jó volna.

Remek ötlet. Félévek, kurzusok, leadandó dolgozatok, tennivalók és részfeladatok kezelése, színkódolással, naptárral (heti, havi és lista nézetekkel). Benne van minden olyan technika, rendszerwidget, amitől a Mac OS X kezelhető és szerethető rendszer lesz.

Közös munka elősegítése. FTP-re, .mac-re, Amazon S3-ra, WebDAV-ra tölthetnénk fel az óráink, smart notebookjaink, feladataink, fenyegetően közel lévő vizsgáink listáit RSS formátumban, ha nem lenne fájdalmasan nehéz beállítani a publikálás módját. A program sajnos különösen unintuitív hibaüzeneteket dob, ha valamit elhibáztunk.

Közös munka elősegítése 2. Különböző projektjeinkhez hozzáadhatunk közreműködőket, megadhatjuk az instruktor(ok) email címét, és kétely esetén közvetlenül a Schoolhouse-ból küldhetünk nekik levelet.

Eddig a negatívumok, furcsaságok és érdekességek. Mindezek ellenére a Schoolhouse nagyon jó ötleten alapul (itt ez az internet dolog, mi lenne ha használnánk), és ha egyszer istenigazából nekilátnak kiölni belőle a bugokat, szívesen fogom ajánlani. Most még csak a kísérletezni kedvelőknek, és persze azoknak, akik nagyon ráérnek tárgyfelvétel közben.

Mellékszálként jegyezzük meg, hogy rendes felsőoktatási kedvezményekkel, marketinggel, a webes felülettel rendelkező egyetemi tanulmányi rendszerek elterjedésével az ilyen appoknak lehetne itthon is felhasználói bázisa. Most szinte elképzelhetetlen.

6 Replies to “Schoolhouse - digitális évkezdés (update)”

 1. Amíg azt sem tudják megoldani, hogy a félévkezdéskor a tanulmányi rendszer megbízhatóan működjön, bírja a terhelést, és naprakész legyen az adatbázisa, addig felesleges feature-ökön gondolkodni, de sajnos jelenleg még itt sem tartunk. Egyébbként az ötlet nagyon jó, és én is szívesen használnék egy olyan rendszert, ahol a tantárgyakkal és vizsgákkal kapcsolatos tudásbázis és adminisztratív teendők egy központosított, közösségi rendszerben lennének elhelyezve. Hivatalos, és nem hivatalos jegyzetek, fórumok, az oktatók, vagy a tanulók blogjai, postafiókjai, normálisan működő órarend, stbstb…

 2. Nekem személy szerint az ETR-rel vannak tapasztalataim, és ezek a következőek: abszolult webes felület (bár asszem Safarin nem megy), remek funkciók, BUTA felhasználók. Nem használják ki a felületet. Egészen konkrétan évről évre a Tanulmányi Tájékoztató 90-es évek közepén elkészült, azóta javítgatott könyvkiadásának részeit másolták fel. És emiatt nem működik az órarend, a pénzügyi funkciók, a tanárok értékelése, stb.

  Mindezek mellett van az ún Coospace, ahol fórum, zártkörű filemegosztás, meg bizonyára további funkciók vannak. A jogi karon a tanárok 99%-a nem is tudott róla.

  A terhelésről meg annyit, hogy a tantárgyfelvételi hétre nem lehet kapacitást építeni, mert a két hetet leszámítva tök üresen állna. Megoldás (álom): országos szintű egyetemi cloudot kell építeni, időben elcsúsztatva a tantárgyak felvételét.

 3. (Egyben válaszolok.)

  Pont azért látok fantáziát a Schoolhouse-ban, mert az alulról jövő kezdeményezéseket segíti. Ha öten megbeszéljük, hogy mától kezdve rendben tartjuk az életünket, és bemegyünk az elővizsgákra, akkor ötünk tennivalóit lehet összeszinkronizálni. A gond inkább az, hogy ehhez legalább kváziszabványok kellenének, illetve kliens több platformra. Ez így halottnak a csók.

  ETR-ben keveset jártam - tegnap öt percet - de csinos. Látszik, hogy összeszedettebb, jobban kitalált mint a neptun volt. (Geckós böngésző alatt tökéletes.) Viszont nem bízok abban, hogy záros határidőn belül be tudják lakni a tanszékek. A gondolkodásukban sincsen benne. (illúzió) Talán a hallgatók inkább hajlandóak változtatni.

  Mellékszál: ez az írás ez én egyetememről szól, http://onlinemarketing.blog.hu/2007/09/10/s_en_orokkon_allok de van még két három hasonló elrettentő példa a tarsolyomban. (pl. gportalos tanszéki lap!)

 4. Egy nagy hibáját már megtaláltam: nagyon kevés metaadatot lehet hozzáadni (tanár neve, emilje, azt annyi. A tanterem számát se, a kurzus weblapját pláne nem)

Comments are closed.