Tolni egy pilgrimet..

Tegnap Rui Carmo kiegészítette a geekek szótárát.

pilgrim

 • olyan személy, aki látszólag vallásos okokból platformot vált
 • olyan személy, aki, visszatekintve, józan paraszi ész szerint hozott döntést, csak ezt nem vették észre

Még talán a pongyola fordításom sem rombolta le a poént. Amennyben igen, úgy arra utal vissza, hogy Mark Pilgrim, megunva az Apple által a rendszerbe épített korlátozásokat, átköltözött annó Ubuntu Linuxra.

A régi definíció azért kerülhetett elő, mert az Apple mostanában barátságtalan lépést barátságtalan lépésre halmoz. Mindig zárt cég volt - Jobs kontrollmániájának illik betudni - de csak az utóbbi években kezdte kiszorítani a termékeihez kiegészítőket gyártókat a piactól. A MagSafe tápcsatlakozókkal kiölte az utángyártott tápokat. (Lehet persze azt mondani, hogy minőségvédelem, de azt válaszolnám Kensington.) Az új iPodokhoz új tévékábel kell, mert csak. A telefonját az AT&T-hez kötötte - illetve itthon állítólag a T-Mobile-hoz. Az utóbbi idők készülékei pedig úgy le vannak zárva mint Fort Knox. Nem szimpatikus, nem nyílt, nem hekkeresen laza.

A problémakör ott válik személyes üggyé - elkeseredettségből nem szokásom számítógépet váltani - hogy gépcsere előtt állok. A szoftvereim az OS X-hez kötnek, amivel nincsenek is a kötelező körökön (pl. Finder) problémáim. Az adataim hordozhatóak, vagy minimális munkával azzá tehetőek. Csak a látszólag vallásos ok hiányzik.

Elég ha az ember a pénzével nem szavaz az iTelefonra, iPodra, Apple szoftverekre, vagy fontos zelótát játszani? Jobban megvált majd a Gnome kettő és a KDE négy, mint az Aqua? Elmondtam az én kételyeimet, a tieitek hogy néznek ki?

8 Replies to “Tolni egy pilgrimet..”

 1. Nos, én sokmindent próbáltam (tetszik az osx, de az apple nem), és eddig a kde összeintegráltsága tetszett. de megnéztem a vista ultimate-et, és ennél maradtam. Nekem tetszik, gyors, kényelmes(!), és nem kell hozzá vadállat gép, és lehet csatlakoztatni hozzá rengeteg eszközt (szembe a linux bármilyen alfajával). Az megint más lapra tartozik, hogy amint megjelenik a kde4, valószínű, kap egy lehetőséget, mert továbbrais a kioslavek a szivem csücskei :)

  Viszont a vista ultimate drága….

 2. Nemtudom, engem még nem zavar ez a full kontroll, pedig én is széthekkelem a gépeim. Ha választanom kellene Vista, XP, OsX és KDE közt desktopban (gnome ot direkt nem említem egy kalap alatt ezekkel) akkor egyértelmű számomra az osx. rendszergazdaként nem kicsit könnyítette meg a dolgom. Vista. kiforratlan szar, sajnos egy másolás-zenelejátszás megöli. Kedvesem gépén az van és több gond van vele, mint bármilyen más oprendszerrel. Linux/KDE: imádom a linuxot, de szerverre! sajnos a desktop része még mindig nem elég felhasználóbarát ahhoz, hogy éles környezetben alkalmazzam.

 3. nakem van 3 asztali masinam. alt noname hombrew pc-k. mindegyiken ubuntu & kde van. nincs veluk semmi bajom. kis korultekintessel meg lehet talalni azokat a hw elemeket amik csont nelkul mennek. nekem bevalt. most (meg nincs 1 honapja) van egy mb-m is. tetszik az osx, de: ahhoz, hogy otthon(osan) erezzem magam kapasbol install macports fink iterm stb. vannak az osxben furcsa dolgok, amiket meg szoknom kell, de eddig nem rosz. integraltsagban mint kb a kde. bar erre a 4 az ra fog verni, ha decemberben (?) megjelenik. persze szvsz.

  szerintem azt a swt meg nem talatak ki, csinaltak meg, ami igazi megvaltast jelentene :)

 4. A fogyasztó a pénztárcájával szavaz, az oké. Viszont hiába nem veszi senki a windózt, mégis mennyire jól jön a microsoftnak, hogy 90% körüli a részesedése a desktop piacon.

  Sok kicsi meg sokra megy. Ha csak naponta egyszer írod le, hogy mit használsz, és miért előbb utóbb páran a te hatásodra (és még sok más egyéb dolog hatására) estleg váltanak, erre vagy arra.

  Példának ott a digg.com, egy csomó hőbörgésnek eredmémnye lett, pedig csak mindenki elmondta a magáét. Esetleg a Mozilla/Firefox, Spread the Fox kampánya. Sok kicsi sokra megy, már meg már 20% fölött a Firefox penetrációja és növekszik és de facto alap, hogy arra csinálnak weblapokat aztán IE-képessé teszik őket, nem pedig fordítva.

  Ezzel azt akarom mondani, hogy pusztán azzal, hogy elmész 1-1 oldalra és bekattintod a szavazásban, hogy te épp Mac-et használsz, vagy esetleg egy statgép szerű oldalon +1 OSX júzer lesz, nem tűnik soknak.. de erről szól, szinte minden egyes felhasználóért külön meg kell harcolniuk a kicsiknek és a nagyoknak is egyaránt.

  öö .. szerintem :]

 5. akinek a vista alatt a másolás megöli a gépét az telepítse fel ezt:

  http://support.microsoft.com/kb/938979

  és ezt

  http://support.microsoft.com/kb/938194

  én továbbra is tartom, hogy a vista egy nagyon jó rendszer, sokkal fejlettebb mint az xp, annak aki a windows vonalat viszi, annak must have. az sp1 után meg aztán tényleg.

  aki mac-ről vált annak nyilván más, egy sokkal nagyobb világ több problémával de szerintem egyben több lehetőséggel.

  én eddig akárhányszor kezdtem el kacérkodni a linuxszal, mindig visszatáncoltam, a mac pedig kellően drága és elég zárt ahhoz, hogy ne legyen lehetőségem a kipróbálására, így arról nem tudok véleményt mondani.

  ha gondolod kelt, van néhány vista install dvd-m, 30 napig kipróbálhatod ;)

 6. @robi

  Pont az a probléma, amit a zárójelben írsz. Az OS X igen jó, kényelmes rendszer, de egy mélyen antipatikus cég gyártja.

  Amúgy ez a kioslave dolog nekem új volt. Határozottan tetszik.

  @PAStheLOD

  A MS nem hal bele ha a home user nem veszi meg a rendszerét, nyugodtan támaszkodhat a vállalati vásárlókra és az Office eladásokra. Az Apple-nél viszont szorosan van integrálva minden. Az iPod sikeréhez jó ha van normális QT, iTunes, stb amik nem a windowsos verzióval kapcsolatban emlegetett leggyakoribb jelzők. :)

  Ezért akár vigyázhatna is a júzereire a cég. Mondjuk 90% úgyis fanatikus… :)

  @dw

  Köszi, van most a nappaliban egy Vista Basices notebook, öcsémnek (nemgeek) telepítgetek rá épp cuccokat. Volt már cancel or allow, tévedtem már el a vezérlőpulton, szóval folyik a megszokás.

  Vizuálisan jobban rendben van, mint az XP, bővebbet viszont még nem mondanék róla.

 7. igen, jobs elég totalitárius vezető és az összes termék elég komoly kontroll alatt van, de vhogy még örülünk is neki, bevesszük a keserű pirulát. mert az a kevés opciód ami van, az gyárilag ki van tesztelve, le van zsírozva. azért felhívnám a figyelmet arra, hogy az apple aki bloggereket fenyeget egy-egy pletyka kapcsán és könyörtelen beperel, ugyanez az apple meg sem szólalt az appleTV hackelés, az iphone unlock és 3rd party app telepítések kapcsán…

 8. @greg

  Az AppleTV és iPhone most futó termékek. Minden apróság velük kapcsolatban hír és ingyenreklám lesz az Apple-nek. Valahol már nevetséges is, hogy az elmúlt hétvégén tízes nagyságrendben születtek cikkek a csengőhangokról.

  Hülyék lesznek igazán akadályozni a hackereket.

Comments are closed.