Buhernapló - Leopard pécére

Nincs olyan, aki ne értesült volna arról, hogy décén és kazettán - tudom hogy öreg, de sose tudok ellenállni neki - megjelent a Mac OS X Leopard. Pénteken a szerencsés kevesek megvették igaziból, dobozban, a pofátlan többség lewarezolta, a páriák pedig állnak tovább a Merkurnál az Apple Magyraországnál, hogy megjöjjön a MacBookjuk, amivel majd jár a JézusOS. Én pofátlan voltam.

A Leopardról magáról nem is írnék még egy darabig. A szoftvereim egyik fele épp a kiszenvedéssel foglalkozik - elcsúszó sorszámozás a SubEthaEditben, ha láttatok még vicceset - a másik felét még nem szedtem le újra. A “harmadik félről” pedig nem érdemes értekezni. Majd szerda körül, féltartós-teszt jelleggel.

Viszont ma délután a Techbázissal pécére próbáltunk Leót hekkelni. Ez csak érdekesebb, még ha nem is értünk el teljes sikert. Például mert az igazi férfi tud “dicsőségesen meghalni”, hogy még egy örökzöldet elsüssek.

Az általunk használt rilíz letölthető a Demonoidról, Leopard GM 9a581 Patched for Intel PCs (SSE3 ONLY) and Patch néven fut. Patchből van újabb is, az OsX86Scene help jellegű fórumtopikjában ott a legfrissebb verzió linkje. Így is maradnak benne buktatók, de jobb alap kezdéshez.

Egy. A howto nem, a torrent infó kitér arra, hogy a patch alapértelmezettnek veszi, hogy az új rendszer a /Volumes/Leopard -ra települ. Kézzel másodpercek alatt átszerkeszthető, ha tudjuk, hogy kell.

Kettő. Mindkét forrás szerint FAT32-re kell formázni a helper pendrájvot. Ez talán jó, ha windows alól másoljuk fel a patch fájljait, OS X alól viszont telepakolódik ._-rel kezdődő nevű metaadat fájlokkal. Jut belőlük a .kext-ek belsejébe is, ami izgalmas hibaüzeneteket eredményez. A Mac OS Extended sokkal jobb nekünk.

Három. Nincs minden veszve, ha a rendszer az install és a patchelés után nem indul. A Darwin boot résznél F8-at nyomva megadhatjuk, hogy melyik partícióról próbáljon bootolni. (pl. rd=diskXsX - az X-ek vinyó/partíciófüggőek)

És valahol itt kezdődnek a problémáim. Bár a rendszer felment, nem ismeri fel a szerkesztőségi install partícióját bootolhatónak. Elvben elég lenne neki egy bless - van neki külön help topikja is - de nem igazán van honnan végrehajtani. Meg, az igazat megvallva, kezdtünk is álmosodni, csak demó/proof-of-concept/mi-ezt-is-tudjuk rendszert raktunk végül össze.

Maga az install egyszerű, majdnem next-next-install. A patchelt lemezről be kell bootolni, az összes opcionálisan telepíthető elemet eltávolítani a listából (Customize), telepíteni. Telepítés után újrabootolni a telepítőlemezt úgy, hogy a pathcet tartalmazó pendrive a gépre van dugva, terminálból futtatni a patchet, a hibaüzenetek alapján vagy javítani a szkriptet vagy a maradékot megcsinálni kézzel, és végül bebootolni a ropogós új rendszerünkbe. Már ha megy.

Én a helyetekben - hacsak nincs közel végtelen időtök rá - várnék a hét végéig a játszadozással. Nagyon lassan bootolnak ezek a telepítők. Viszont ha három nap alatt majdnem teljesen működő kalóz pécés kiadás van, akkor jövő pénteken talán már pasziánszozni is lehet telepítés közben. (Az egykori Lycorisban egész vonzó funkció volt ám ez.) Látunk még csodát, erősen hiszek benne.

6 Replies to “Buhernapló - Leopard pécére”

 1. A telepítés közbeni passziánsz mondjuk a Gutsy Gibbon alap fícsöre, de azért érdekelne ez a PC-s kalóz Leopárd dolog, ha már ennyit hype-olták.

 2. Jézus, ennyi hekkelést végigolvasni is fájdalmas. Sosem vágnék bele, inkább gyűjtögető életmódot folytatnék, és megorganizálnák egy EUs vagy egy USÁs vásárlást. Brrrr.

 3. @Zeusz

  Érdekes feladat volt, illetve, mert a bless még mindig nem az igazi, van. Van macem, Leó fut rajta (másokon meg Panther, OS 7.5, Newton OS 2.0), de azt nem kihívás telepíteni. ;)

 4. HAho

  Egy dell xps 710 re probaltem felrakni a leopardot, de a darwin boot utan a telepites helyett fogja magat es egyszeruen ujraindul… VAn valakinek valami otlete?

  del xps 710 E6600 core 2 duo nforce590 sli geforce 7950 GX2 4 gb ram 667 ddr2

  koszi

Comments are closed.