Cigánywifi a Csereháton

Nőtt eggyel a laptopomon található matricák száma az IH-n. Vagy más nézőpontból, eggyel többet kell lekaparnom, mikor el akarom adni. Az új matrica a Netboxé.

A Netbox az Internettó alapító Nyírő András és az Econet alapító Gráf István és Bencsik Attila projektje. “Újrahasznosított” számítógépekkel látják el a vidéki cigányokat. A gépek nem ingyen járnak, minimálisnak tűnő - valójában nem az - tizennyolcezer forintos áron jutnak hozzá a programba beszállók. A legkisebb csomag egy gépből (P3 körüli vas), CRT monitorból, perifériákból és előre telepített Ubuntu Linux operációs rendszerből áll. A DVD olvasó, a TFT vagy a használt lézernyomtató már extrának számít.

A program piaci alapon működik, ahogy utánaolvastam nincs benne állami pénz. Azokban a falvakban, ahol ez megoldható - ne feledjük, a Cserehátról beszélünk - szolgáltatnak wifis internetet is. Ennek költségét az önkormányzatok állják.

Eddig a tények, amiket már lehetett olvasni majd mindenhol. Ami engem igazán meglepett a Netboxosokkal beszélgetve, hogy a program tényleg működik. Állást keresnek, hírt olvasnak, youtube-ot néznek a cigányok. Tucatjával érkeznek a hibabejelentések, ha szakad a net. A helyi “véleményvezérek” - pap, hivatal, kocsma - a cigánynettől idegenkedő (és most nem tudom a jó terminust) magyarok is belépnek a netes programba. Történik mindez 2007-ben, az ország talán legelmaradottabb - és ha nem lenne a Zemplén, legszebb - területén.

Felragasztottam a matricát, feliratkoztam a sajtólistára, hogy ott lehessek a következő Netboxos eseményen, és ha a csereháti rokonsággal találkozom (Selyeb, Kány), akkor nekik is felteszem a kérdéseimet. Lesz még erről szó.

A Netbox gépekbe bedrótozott kezdőoldal erre található. Van pár gyanúsan ismerős ikon, ami aggályos. A tartalom viszont kezdésnek jó.

5 Replies to “Cigánywifi a Csereháton”

 1. Én GPL-es ikonokat vélek felfedezni, ami talán nem bűn ;) (és ha mégsem, akkor én kérek elnézést)

  Viszont a gumikacsa az tuti. Kár hogy nem a nagykörúti szexsoppok sztárja, a szájpeckes gumikacsa a főszereplő… Már nagyon fenem magam egy ilyen relikvia beszerzésére :D

  És az külön tanulságos, hogy a könyvtáraknak mennyi köze van az egészhez…

  A legszebbhez, hogy egyszer tegyél egy nagy kört az Őrség-Zala-Somogy környéken. :)

 2. @dani: ikonok. A kilencből öt maces programok ikonja.

  “Email, internet”: Address Book.

  “Gyerekeknek”: Cyberduck (ok, ő GPL)

  “Tanulás, munka, ügyintézés”: Dictionary

  “Zene”: Garageband

  “Programok, sport”: iMovie

  Felismerem még a Gimp ikonját… Jogszerű vagy sem, elég fantáziátlan így.

 3. @Gazs, fantáziátlanság:

  Sorry, macis ikonokban nem vagyok otthon… (bár lennék ;)

  Egyébként meg teljesen érthető (és innen nézve elfogadható) a dolog: van egy eléggé nonprofit jellegű tevékenység (nem hiszem, hogy butára keresnék magukat az akcióból a kitalálók), amihez elengedhetetlen a csilli-villi megjelenés (mert hát nem éppen a legelvontabb közösséget célozták meg, ebben egyetérthetünk). Ehhez pedig onnan szerzünk grafikát, ikont, ötletet, ahonnan lehet (nem a pénztárcából…). Ez van. Ha kapnának pénzt, nyilván boldogan terveztetnének ábrákat, logókat, ikonokat, de gondolom az eus csilliárdokból nem sokat látnak. (Ezt onnan gondolom, hogy én is hasonló cipőben járok.)

  Persze, lehetett volna búvárkodni CC, GPL grafikát milliót, de van egy bizonyos fokú lustaság - és ha nagyon belemagyarázós akarnék lenni, azt is mondhatnám, hogy esztétikai igény - ez tetszik nekik, szerintük ez a legideálisabb (bár ezt így kijelenteni necces, meg kéne kérdeni őket is).

  Ilyen projektnél ebbe így belekötni szerintem nem szép dolog. Ha nagyon szúrja valaki szemét, akkor rajzoljatok/küldjetek olyant, ami etikus.

  (Na, most meg az jött ki, hogy szabad lopni meg igénytelenkedni. Nem ezt akartam mondani :) Érted… :D )

 4. Szerintem meg a tartalom aggályos.

  Érdemes betekinteni pl. a “nőknek” gomb alá: Oriflame, Avon, jósdák, asztronet, harmonet, horoszkópok.

  Maga az egész viszont csillagos ötös! Ritkán látni ilyen jó kezdeményezést.

Comments are closed.