Asztali világháború - Enigma szimulátor

Enigma rotor stack Ez itt fent egy tárcsasor és a visszafordító egy Enigmából. Szép, sőt gyönyörű. Sír azért, hogy az ember leüljön elé, elkezdje tekergetni, és kódolva küldje el az aznapi menüt a munkatársaknak.

Enigma SimulatorHála a lelkes kódereknek, meg is tehetjük. Enigma szimulátorból legalább hatot sorol fel a wikipédia vonatkozó szócikke, köztük egy csinos, animált, kattogó maces verziót is. A Terry Long által összerakott szimulátor erősen béta. Néhol beragadnak a billentyűk, nem csatlakoztathatunk Uhr-t a készülékhez, és csak három tárcsát kezel, szóval haditengerészeset se játszhatunk. A három tárcsát viszont cserélgethetjük, van Steckerbrett betűcserélő panel és Schreibmax nyomtató. Az oldalon részletes, képes leírást találhatunk a szoftveres enigmánk működtetéséről.

Az Enigmáról és a mögötte lévő matematikáról egy első belolvasásra jónak tűnő írást találtam a magyar weben. Az ELTE Tudománytörténet tanszékén készült TDK munka címe Lengyelek az Enigma ellen. (PDF)

Ja igen, meg senki ne bízzon a titkosításban, állítólag már megtörték. Várhatunk tovább a Mail 3.0-val normálisan együttműködő GPG-re.

2 Replies to “Asztali világháború - Enigma szimulátor”

Comments are closed.