Címlista kinyerése az iWIW-ből

Update: Eddig tartott a játék, az iWIW üzemeltetés leölte az email-cím exportálási lehetőséget.

A Mac OS X egyik legjobb része a mindenhonnan elérhető beépített címtár. Lényegében szabványos - a csoport kezelése furcsa, de ne menjünk bele - vCard formátumú névjegyeket tartalmaz, amit elér a levelezőszoftver, a naptár, és amit telefonra is fel lehet szinkronizálni. Gyönyörű is, kézre is áll, érdemes használni.

Éppen csak megtölteni halál. Kell egy legalább ötven-hatvan darabos/neves gyűjtemény, ahhoz, hogy látsszon a haszna. Erre tökéletes Benjamin iWIW exportere és Benedek vCard konvertere. Az előbbi kinyeri a wiwről az ismerőseink adatait - igen, ez valóban a felhasználási felvételek feltételek megszegése, de kit érdekel - az utóbbi átalakítja Address Book vagy Outlook kompatibilis fájllá.

Az export fájl persze raklap más dologra is jó. A Webisztánon arról van írás, hogyan lehet a Facebook felhasználónk alá betolni ugyanezeket az ismerősöket.

És végül egy idézet Tóthmátyás Tibortól:

“A szoftver [iwiw-to-vcard] ellehetetlenítése nem jogi, hanem magától értetődő üzleti érdek miatt történt. Nem érdekünk, hogy a felhasználók kivigyék az adataikat.”

6 Replies to “Címlista kinyerése az iWIW-ből”

  1. “felhasználási felvételek” akarodmondani feltételek. :) egyébként az egy jó kérdés, hogy az ismerőseim az enyémek-e vagy másé, márminthogy maga az a halmaz, vagy az az elméleti fogalom, aminek gyakorlati megvalósulása az, hogy az iwiwen ezek az emberek egy csoport alá rendeződnek egy szoftver használatával. Mert ha az iwiw készítője és üzemeltetője fenntartja a jogot arra, hogy ezen adatokat használja - márpedig használja - és ezek alapján akár reklámokat küldjön, vagy más módon elérjen, akár ismerőseimet is, akkor senki se vitathatja el a jogom attól, hogy ezt a kapcsolati rendszert a magam számára konvertáljam saját szoftveremre. hiszen nem az iwiw-et viszem át mondjuk az address bookomba, hanem az adatok halmazát, amit ha figyelembe veszem a célt, amire elvileg ez az egész létrejött, nekem adnak meg az ismerősök, hogy elérjem őket, megtalálhassuk egymást.

    tehát ha ezek a kapcsolatok az iwiwen megvalósulnak, realizálódnak, vagyis felvesszük egymással a kontaktot az ismerősökkel, akkor maga ez a kapcsolatfelvétel nem lehet az iwiw tulajdona, még szellemi termékként se. és onnantól kezdve, hogy ez megvalósult, az már csak technikai kérdés, hogy egyenként papírra másolom és beteszem a telefonkönyvembe mellékletként, vagy excelbe másolom be, vagy másba. nem az iwiw cég adatait nyerem ki, hanem azokét, akik feljogosítottak rá, hogy azzal, hogy elfogadták a megkeresésem, vagy ők kerestek eleve meg, lássam az adataikat.

    maga az, hogy a hegyi zsolt nevű ember ismeri a szedlák ádám nevű embert, és ezt az ismeretséget az iwiw felületén is jegyzi, nem tulajdonjogi kérdés. és persze lehet üzleti is, de ezt meg a fenntartó helyében én nem piszkálnám és nem mondanám, mert egyből az fog felmerülni bennem, hogy oké, de azon kívül, hogy a kattintásaimért fizetnek neki a relkámozói, mi más hasznot realizál, amiről én nem tudok? (dehogynem tudok, ezért is nem mozgok nagyon az iwiwen.)

  2. @zsoltu Köszi, javítva.

    Másrészről úgy tudom úgy kerülik meg ezt a kérdést, hogy nem a kapcsolat tulajdonosi viszonyaiba akadnak bele, hanem a felhasználásiban beleegyezel, hogy nem futtatsz szkripteket a rendszeren. Ez persze nem változtat azon, hogy mindenki azonnal mentse ki, és használja értelmesen.

Comments are closed.