Geek a divat

Egy amerikai geektől alapkövetelmény, hogy Mac-et használjon. Itt közép-kelet-balkán Európában megelégszünk egy Multimédia Pc + Windows Vista kombóval is, ami azért komoly ellentmondás az amcsi példával szemben, de ez nem minőségi hanem fejlettségi mutató. A Vista után persze illik majd beszerezni egy Mac OS X-et is.

(Retro blog - Vajon te is kockafej vagy?)

Kénytelen leszek lassan tudomásul venni, hogy divatszó a geek. Stallman gondolom a konyhájában sír, Woz meg - aki amúgy jövő héten jön Magyarországra - emósan gurul a Segwayével.

10 Replies to “Geek a divat”

 1. bocs, de mintha a geek nem a rendeltetésének megfelelően lenne használatban sokszor, mintha az idézetben sem, de én már nem is merek szólni, nehogy geek legyek. csak mintha a geek jelentése a számítógépben végetérő embert jelentené. mindamellett az írni-olvasni alig tudó középsuli, vagy afölött tartó magát humánnak és értelmiséginek gondoló netes user az, aki imádja a hunglist.

 2. @zsoltu Szerintem erős jelentésváltozáson ment át az utóbbi években a geek szó. A Retro írása elbizonytalanított kicsit, szerintem csak az egy-egy terület cseppet megszállot szakértőjét jelenti. De a fene tudja.

  Mellékszál: múltkor nem boldogultam az albérletemhez csatolt ezeréves Energomattal, de találtam egy mosógép geeket, aki átküldte a nyolcvanakárhanyas használati utasítást beszkennelve.

 3. nézd kelt, én két részre osztom az embereket. akik tudnak írni mindenféle fellengzős szakszöveg nélkül, és akik nem. a neten is van szakszöveg, főképp hunglish alapon, egyre idétlenebbül, mert már nem csak azt hagyják angolba’, aminek nincs jó megfelelője a magyarban, hanem azt is, amire tökéletes, sőt akár jobb, értelmezőbb magyar van.

  igen, a másik véglet is igaz, a drótpostás, ottlapos műmagyar nyelvőr. mindkettőtől kiráz a hideg. mindkettő nevetséges, hogynemondjam szánalmas.

  a geek nem trendi, csak a hakapeszieknek. ahogy a longtail se trendi, csak azoknak, akik a maguk szakmai bizonytalanságaikat akarják néminemű idegenszó használattal kikefélni. nekem ebben az egészben ez a lényeg.

  persze vicceskedő, ha mondjuk mosógépgeeket mondunk, de megszállottról van szó, és nem geekről. nincs ok a geek meghonosítására. na. ennyit akartam.

 4. Sziasztok!

  Az írás sokkal inkább humorizáló mintsem szakszerű leírás. Ugyanakkor vannak benne tények és ez persze nem azt jelenti, hogy a többi hazugság. Csupán egy felvetés az egész.

  Amúgy OS X -en készül a Retro.blog.hu és magamat tiszteletbeli, de semmiképp sem igazi Geek-nek tartom

  Woz-on én is ott leszek.

  Üdv.

 5. @zsoltu Értem amit mondasz, csak nem értek vele egyet. Nincs olyan hatóság, ami eldönthetné, hogy egy jövevényszóra szükség van-e vagy sem. Ha a nyelvhasználók egy csoportja úgy dönt, hogy neki holnaptól a geek egy olyan szó, ami sajátos tartalommal tölt fel és használ, akkor nincs hatalom, ami megakadályozza ebben.

  Ha a csoporton kívüliek is elkezdik használni a szót, akkor pedig megvan az esélye, hogy köznyelvi szó legyen belőle. Még akkor is, ha “nem volt rá szükség”. A nyelv hajlamos csoportnyelvekből felépülni, a szókincs pedig többek között a szlengből átvett kifejezésekkel frissül. Teszi mindezt az akadémia és a nyelvhasználók nagyobb csoportjának beleegyezése nélkül.

  @retro.blog Vettem, hogy nagyrészt poén, csak egy sor végére illesztve úgy tűnik, hogy a geeknek tényleg kialakult egy ilyen jelentése. Eleve furcsa, hogy Kevin Rose korunk egyik internetes hőse…

  Ennyit a hamis nosztalgiáról a geekség felett. A retrót természetesen olvasom, Bettiről tudtam is még a beszéljükmac csetszobás időkből, hogy macet használ.

 6. akkor mégsem értetted. én elismerem, hogy ha kellően nagy számú ember használ valamit, akkor abból nemcsak trend lesz, hanem akár rögzülhet is. én azt mondom, hogy marhaság. gyógyegérség. függetlenül az akadémiától, a geekek birodalmától és minden mástól. annak tartom. ahogy az smsbeszédet is.

 7. Árnyalom akkor tovább. Majdnem kezemben lévő diplomám szerint irodalmár/nyelvész vagyok. Utóbbi - botcsinálta - minőségemben viszont nem tudom azt mondani, hogy egy nyelvi jelenség nem tetszik és helytelenítem. Egy belgyógyász se mondhatja, hogy nem szimpatizál a gyomorral.

  És ezzel nagyjából el is értünk a különböző a véleményünk, de hát ettől szép a világ részhez. Azért még egy Nádasdyt linkelek: http://seas3.elte.hu/delg/publications/modern_talking/27.html

Comments are closed.