Mindeki másképp csinálja

Kértem állásfoglalást a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodától, ha már van ilyen, és tanácsot ingyen adnak. Na nem mind, névadási tanácsadás 15k. Érdekelt, hogy a gyakorlattól eltérően tényleg külön kell-e írni a széles sávú kifejezést. Ímé a válasz:

A helyesírásban a hivatalos álláspontot az akadémiai kiadványok jelentik (A magyar helyesírás szabályai 11. kiadás. 1984-től több lenyomatban, Magyar helyesírási szótár 1999, 2004; mindkettő az Akadémiai Kiadónál jelent meg). Ezekben a kiadványokban szójegyzék található, amely eligazítást, irányt ad a helyesírási kérdésekben. A széles sávú (internet) nincs benne a legújabb kiadásokban sem, ezért a meglévő szabályok alkalmazásával kikövetkeztethető az írásmód pl. a széles skálájú mintájára: a mellékneveket a főnevektől rendszerint különírjuk. Ilyen alakban szerepel a széles sávú a Helyesírás c. kötetben is (Osiris Kiadó, 2004), az írásgyakorlat ellenében (bár az – egyébként indokolatlan – egybeírt változat sokkal gyakoribb, oka, hogy a két szó szorosabb összetartozását éreztetik).

Egyrészt remek, van mihez tartani magamat a nem blog jellegű írásokban. Másrészt tessenek megfigyelni, hogy a köz gyakorlata a rossz és a szabályoknak megfelelő, de nem használt alak a jó. Helyesírás vagy mi.

4 Replies to “Mindeki másképp csinálja”

 1. írd szeles sávnak, hátha lefújja őket a magas lórul. meg úgy több értelme is van. amúgy ennél jóval idegesítőbb következetlenségeket tudnak összehozni akadémiai szinten, momentán egy sem jut eszembe, de asszem szoktalak bombázni vele, ha olyanom van…

 2. Kivéve, ha a szélessáv a főnév, mint összetett szó. Nyílván szélesskála nem nagyon van. De szélessáv szerintem igen (mármint: a szélessáv, mint XXX(vitatott) kb/sec feletti net). És ezért létezik ‘szélessávú’ melléknév is. (vö: szélessáv = gyors internetkapcsolat) Ha ehhez hozzávesszük, hogy nem nagyon tartom érdemesnek a gyakorlat elleni harcot ott, ahol az az érthetőséget nem veszélyezteti, sejthető, hogy melyik verziót támogatom. Igaz, hogy én nem kérek 15k-t a névadási tanácsadásért sem.

 3. Amúgy sosem értettem én ezt a felülről jövő helyesírás megmondást. Miért nem az van, hogy amit a nyelvhasználó használnak, azt iktatjuk a helyesírási szószedetbe? Felesleges a felülről jövő nyelveur-ködés.

 4. @Caracalla

  Igen, nyilván ez az a nézőpont, ahonnan felhúzott szemöldökkel lehetne méregetni a hivatalos álláspontot. (Ahol a hivatalos most az akadémiai/nyelvőri/magyarnyelvészi helyett áll.)

  @Zeusz

  A helyesírás egyrészt ajánlás, másrészt közmegegyezés. Most is így van. Volt egy vita annó pont ennek a MaNySzI-nak a fórumán arról, hogy mi alapján jelentődik ki valamiről az, hogy helyes. De az ennek helyet adó fórum hatalmi szóval bezáratott.

  Másrészt ha nem akarom, hogy nyelvünk ezer dühös őrzője írjon egy-egy cikk után levelet, hogy mekkora paraszt vagyok. (Mellékszál: a szelessavkereso.hu is egybe írja a szélessávot.)

Comments are closed.