Apple-een-mas

Winter-een-mas kapcsán elgondolkodtam mik azok a játékok, amikkel méltón lehet ünnepelni Apple gépeken.

Eredetileg úgy volt, hogy ezen a héten behozok valamit a játékkultúra terén begyűjtött iszonyú nagy lemaradásomból. Írtam is egy fél postot arról, hogy mikkel érdemes egy-egy napot játszani, amik futnak macen. Az ugrás alatt ez található. A fenti szép elhatározással szemben napok óta a lista első elemének szánt Halót játszom újra.

Halo screenshot

Több ok miatt zseniális ez a játék, lesír róla, hogy a Bungie igazán érti a dolgát. Ügyesen használják fel a játékok és SF sztorik tömegei által összelegózott Space Marine legendáriumot - mellékszál: Starcraft II cinematic trailer, ugyanez, gyönyörű - úgy, hogy itt-ott, épp csak jelzésszerűen beleszövik a saját, házi Marathon meséjüket is.

Sikerül úgy felhasználni az idegenekkel való találkozás - és azok kegyetlen megölése - SF toposzát, hogy első végigjátszásra folyamatosan érdekes marad a játék. Meg kell érteni, hogy miért van ott a gyűrűvilág, mik ezek a torz lények, mi a Covenanttal folytatott verseny valódi tétje, ki ver át kit tulajdonképpen?

Végül pedig poén Warthogokkal csapatni Halo szigeteinek tengerpartjain, bokáig vízben állva legéppuskázni a szerencsétlen alieneket - vagy a haverokat multiban. Abszurd, már-már a Csillagközi invázió filmre emlékeztető, üdülési reklámba, propagandába hajlóan szép helyeken lehet lövöldözni.

Szeretnének többet tudni? Kattintsanak a tovább gombra!

Out of this World Szinte csalás is, pár hete annyit áradoztam róla. Nekem a leírásra való rá-rápillantással három napomba került kipörgetni Eric Chahi csodálatos kalandjátékát. A vörös hajú Lester végigkalauzolása egy idegen világ börtönén és palotáján olyan élmény, amit nem szabad kihagyni. Pont.

OS X alatt nem próbáltam, Mac OS 9 alatt épp elmegy, és persze végső megoldásnak van dosbox is a világon.

Warcraft III + Frozen Throne Sosem voltam realtime stratégia rajongó, de a Horde minikampányában egy rövid óráig-félóráig a játékos kezébe kerül egy kungfus panda sörfőzőmester, ami kétség kívül a legabszurdabb játékhősök egyike. A minikampány kellemes, inkább RPG-s hangulatú szaladgálás különböző tárgyakért, a Blizzardtól talán a Diablo sorozat volt utoljára ilyesmi. (Aztán persze jött a WOW, de ebbe ne menjünk bele.)

Uplink Az Introversion zsenikből áll, az Ambrosia is nagyon ért a játékhoz, így az előbbi cég hackerszimulátorának bérelt helye van a hetes listában. (Igazából bármelyik másik Introversion játéknak is.) Soha ennyire addiktív nem volt egy olyan játék, ahol a fekete-kék képernyőt bámulva kell ip címeket bebillentyűzve, szoftvereket elindítva gépeket feltörni. Feszült várakozás az egész, iszonyatosan erős atmoszférával és sztorival.

Goban Góval nemhogy egy hetet, egy életet is el lehet tölteni. A Sente nem is bonyolította túl a szoftveres részét a dolognak, a Goban képes kapcsolódni a kváziszabványnak tekinthető GnuGo szerverekhez, a többit a játékosokra hagyja. Talán csak kopogó fehér és fekete kövek rendkívül zen zaja hiányzik.

OpenTTD Vasútbirodalom építéssel - mert a trú játékosok főleg vasutat építenek - életeket lehet eltölteni. Ha meg egyszer megvan, akkor villamosítani kell, mágnesvasutat építeni, városi közlekedést tervezni. Aztán jönnek új mozdonyok, és így tovább. Az OpenTTD szigorúan megszállottaknak szól, én jeleztem előre.

(A screenshot a bungie.net-ről van, hogy gyorsabban mehessek vissza játszani.)

2 Replies to “Apple-een-mas”

Comments are closed.