5 könyv

Merras és Longhand felhívására, iszonyatos késéssel válaszolva itt az én listám. A lenti könyveket jó eséllyel 2007-ben olvastam.

Bulgakov: A Mester és Margarita Érthetetlen módon tavalyig kimaradt az életemből, pedig iszonyatosan jó. A moszkvai valóság és a Woland bűvész/sátán körüli történések kavarodása, a Jézus-Pilátus-ügy, és az előbbiek életének regénye… Aki nem olvasta, már de rögtön tegye meg. Ide vissza lehet jönni bookmarkból is utána.

Lukjanyenko: Éjszakai őrség Megint sötétség, megint Moszkva. A fény és a sötétség harcát szigorú szabályok kötik, ezek betartását vigyázza a két oldal legjobbjaiból állított két őrség. Viszont bármennyire elitek ezek az őrök, tele vannak emberi problémákkal, ráadásul nem látnak be az örök harcot stratégiai játékként játszó igazán nagy fejesek kártyáiba. A Galaktikának egészen sok bűnét - ideértve a Snow Crash igénytelen tördelését is - hajlandó vagyok megbocsátani, hogy kiadták ezt.

Stephenson: Cryptonomicon Szinte biztos vagyok benne, hogy Stephenson időnként befogadhatatlan hacker családregényének első kötete tavaly került a kezembe. Vízalatti kábelfektetéstől adatkikötő alapításig minden geekszívnek kedves témáról szól a regény, mégse esik szét. Olyan hősöket teremt, akik 2048 bit alatt nem használnak kulcsot. Csodás.

Singh: Kódkönyv] Elkezdődik a Caesar kódjával, befejezi a PGP után kicsivel, kitekintve a kvantum titkosításra, és közben laza kitérőként volt szó a lineáris a és b írásokról is, hogy mégse legyen egysíkú. Singh könyve veszélyesen hajnalig olvasós ismeretterjesztő mű a titkosítás történetéről.

És az ötödik hely nyitott. Lehetne Sterling Globalhead novelláskötete, ami apokalipszisek és fél-apokalipszisek egész sorát vonultatja fel, vagy lehetne Lethem Gun with occasional music-ja (RPG.hu rivjú), ami úgy vegyíti a SF és noir témákat, hogy ne legyen Renaissance-osan klisés. Vagy persze azon könyvek bármelyike, amit idén kerültek a kezembe, és mégse jutnak az eszembe.

A labda pedig Rabbit, Doransky, Tóth Benedek, Bártházi András és [Greg][greg]. Kíváncsian várok.

2 Replies to “5 könyv”

Comments are closed.