Archiválni, de hogyan?

Kétheti archiválásra van beállítva az rss olvasóm. Emlékezetből, ‘mi is volt az a cikk a Tekráncson’-ból hozzá lehet csapni még két hetet. Ha ennyi idő alatt lecseng egy sztori, akkor a rendszer működik. Van tíz-tizenöt olyan trend, amit érdemesnek tűnik követni az egy hónapos kikopási időn túl is. Hírt keresni pedig horror, hiába van news.google, boole-i kifejezések, meg inurl/intitle jellegű trükkök. Túl sok ember ír túl sok internetet, így két botránnyi mélységnél messzebb leásni már kényelmetlen.

Először akkor ébredtem erre rá, amikor a két ünnep között összefoglaló cikket írtam a 2007-es év adatvesztési botrányairól. Akkorra még nem csengett le a brit királyi adó- és vámhivatal botránya, így a TJX-es hitelkártyalopásról se igazán voltak források a keresők első találati oldalán. Vagy legalábbis irreálisan hosszú keresőkifejezéseket kellett szülni hozzájuk. Akkor egy adatvesztésekre specializálódott hírfigyelő oldal húzott ki a csávából, a linkgyűjtemény birtokában már sikerült összeszedni az elmúlt év nagyobb botrányait.

És akkor itt van az, hogy körbeértünk. Ha én nem archiválok, akkor nem biztos, hogy ésszerű időn belül megtalálhatóak maradnak az engem érdeklő cikkek, se a technika, se az emlékezet nem így működik. Kérdésnek marad a hogyan. Mondom a felmerült tippeket, közös ismertetőjelük, hogy egyik se tökéletes:

Nagy lokális OPML/txt/stb fájl. Az OmniOutliner/Szubéta/stb adott, automatikusan lehet szöveget adni a fájlhoz (van service), elvben médiafájlokat is bele lehet dobálni. Hátránya, hogy a gépen van, backupolandó, és a tapasztalatok szerint hajlamos gyorsan áttekinthetetlenné válni.

Valami wiki szoftver a WS tárhelyén. Némiképp macerás, ráadásul ami wikit belülről láttam, az iszonyatosan csúnya. Ugyanakkor amit Jároli Józsi wiki alapon épített az iszonyatosan meggyőző (tudom, az Zope alapú).

Valami blog jellegű CMS okosan kitalálta taxonómiával és tageléssel. Megintcsak a nem az igazi érzés.

Valahol itt tartok. Mit hagytam ki szerintetek? Melyik a legélhetőbb?

2 Replies to “Archiválni, de hogyan?”

  1. Google Notebook? akár részeket is ki lehet szedni az oldalból, össze van kötve a google bookmarksal, be tud épülni a böngészőbe, lehet cimkézni, és keresni a dolgokban

    viszont nyavajásan nehézkesnek érezem… persze, lehet, h használni kéne rendesen, és akkor jó lenne

  2. Nem lenne annyira rossz, viszont csak Firefox-szal működik kényelmesen, amit viszont nem tudok Macen sikítozás nélkül használni. És itt igazából be is zárul a kör.

    (Btw az IE onlytól hogy el lehet jutni a FF onlyig.)

Comments are closed.