Packets to Russia

Original photo by cell105

A divatos késést megtartva ajánlom mindenkinek Brian Krebsnek a Storm féreg születésnapjára írt postját. Maga a kártevő is iszonyú érdekes, azt mondja az irodalom, hogy annyira decentralizáltra sikerült felépíteni, annyira elosztottan működik, hogy nincs támadható központi gépe. Peer-to-peer alapú a rohadék.

A postnak viszont nem ez adja az érdekességét, hanem hogy a Secure Computing kutatóját, Dimitrij Alperovicsot idézve a vírusírók munkásságának elnézésével vádolja meg a teljes orosz vezetést, ideértve Vlagyimir Putyin elnököt is. Alperovics szerint a Storm a Russian Business Network cybermaffia a kezében van, amely társaság az online csalások feléért is felelős egyes becslések szerint. Kalózszoftverek terjesztésétől, szpemelésig, banki betörésektől kezdve gyerekpornóig ezer bűntettet sorolnak fel minden róluk szóló cikkben a biztonsági iparban ténykedők. Ők az akutális sátán.

Alperovics szerint az orosz hatóságok azért nem hatottak még oda az RBN-re, mert a szentpétervári székhelyű kiberbűnözők és az KGB utódszervezetének is tekinthető orosz állambiztonsági szervek azonos körökből származnak. Egyes feltételezések szerint az RBN Flyboy néven ismert vezetője egy befolyásos orosz politikus unokaöccse lenne.

És hogy igazán ijesztő legyen, egyes kutatók máris arról beszélnek, hogy a Storm által irányított zombigépek számítanak a világ legerősebb szuperszámítógépének. Igaz, a becslés óta az RBN költözött is, több frakcióra is oszlott - legalábis ezt mondják - nem tudni, hány gép van a kontrolljuk alatt.

Tanulság nincs, engem megdöbbentett.

(Um, a poénért elnézést kérek. Nem tudtam kihagyni. Szegény cell105, szegény fotó.)

One Reply to “Packets to Russia”

  1. ha az “orosz” mellett megtalálod az “internet” kifejezést, akkor igencsak elgondolkodsz mennyire megáldott minket a Jóisten ezzel a népséggel. persze másutt meg ottvannak az orosz szinyók, meg a tarkovszkij filmek… :) megint másutt meg ennél is nagyobb szörnyűségek.

Comments are closed.