Szabad oktatás?

Amióta a kezemben volt az XO, azóta gyanús, hogy minden vele kapcsolatos terv úgy kezdődik, hogy ”(…)kimászunk a nyúlból.” A mostani partit viszont különösen nem értem. Addig megvan, hogy egy raklap klasszikus, néhány felvilágosultabb akadémikus életműve, szabad kultúrás alapművek, printből kifutott irodalmak rossz nem lehet. Van ilyesmi vagy három giga a gépemen, ha kell egy szövegrészlet, csak keresni kell.

De az is hétszentség, hogy ebből nem lesz csak úgy oktatás. Könyv nélkül lehet tanítani, tanár nélkül nem, ez ennyire egyszerű. (Zárójel: laptop nélkül is lehet.) Sok könyvből lehet egyetemi oktatást építeni - az Open Course Ware valami hihetetlen jó ötlet - de az alapokhoz megint csak fontosabb lenne a tanár, a módszer, a metodika. Ezekről pedig nem esik szó. Szóval hol is van az OLPC Sulinetje?

(A fenti írás a hippi szó teljes hanyagolásával készült. Nem volt könnyű.)

2 Replies to “Szabad oktatás?”

  1. Az semmi, de gyönyörű példája a monokultúrának is. Vagy tényleg szívesen várják a magyar nyelvű CC-s és PDs anyagokat is? :D

    “Könyv nélkül lehet tanítani, tanár nélkül nem, ez ennyire egyszerű. (Zárójel: laptop nélkül is lehet.)”

    Diamond Age? Már most is majdnem adottak a módszerek, hogy elég legyen egy laptop. De nem úgy, hogy összedobálunk rá mindenféle hasznos információt.

  2. “De nem úgy, hogy összedobálunk rá mindenféle hasznos információt.”

    És persze nem úgy, hogy az első dolog, hogy a gyerekekből kiképezzük a saját szupportosaikat, mert igazából támogatás nincsen. Vicces lesz ez.

    Viszont a Haitin induló pilot projekt akár még érdekes is lehet: http://news.yahoo.com/s/infoworld/20080215/tc_infoworld/95360 Vagy legalábbis nem egy nagy tábortűzzel és a Free Software Song eléneklésével kezdődik.

Comments are closed.