Grafikárul

Hetilapos késéssel, de majd azzal magyarázom, hogy közben szakdolgozatot írok.

A Blizzard április elseji tréfája annyira jól sikerült, hogy tizenhárom éve írtak is róla egy regényt. A Molten Core nevű kiegészítőt a cég konzolos World of Warcraftnak hirdette meg, a konzol szó szép eredeti jelentését használva. Vannak is a képeken huszonnégy pixeles főgonoszok meg három pixeles játékosok, úgy néz ki az egész, mint valami a Wizard of Wor jó messziről nézve szemüveg nélkül.

Na ez így magában nem túl vicces. Az álljunk meg egy szóra ott jön, amikor az ember szembesül azzal, hogy a független játékok egyik mostani sztárja az bizony ezen a grafikai szinten van. Sőt, igazából még eggyel lejjebb, színes ASCII szövegből van az egész. A játék neve Dwarf Fortress, és a leírások szerint iszonyatosan részletes világ, gazdaság, stratégia van mögötte, mindez szöveges módban. És hogy a legjobb ki ne maradjon, lehet építő és kalandozó módban játszani. Az érdeklődőknek van borzalmasan hosszú interjú a készítővel a Gamasutrán, mi pedig lépjünk eggyel tovább.

A fent emlegetett könyv a Wyrm, amit egy Mark Fabi nevű pszichológus adott a videójátékos világnak. Fabi szerintem az összes tisztességes játékos álmát leírta - amit egyébként valahol a Tron is megpróbált - mi lenne, ha be lehetne menni a számítógépbe, ráadásul úgy, hogy a kedvenc játékaim átjárhatóak lennének. Meta-meta, de működik. A Wyrm szereplői a világ megmentése közben különböző MUDokban járnak-kelnek, sárkányokkal harcolnak és kincseket/szoftvereket szereznek.

Amiért a regény illik a fent megkezdett sorba, hogy a meta-MUD több grafikai szinttel rendelkezik. Először a játékosok szöveges szerepjátékként találkoznak vele, csak később, erősebb gépekhez átülve veszik észre, hogy grafikája is van, sőt a becsatolt, tisztán szöveges MUDokat is feldúsítja vele. A játék élvezhetőségét egyik esetben sem a megjelenítés befolyásolja.

Valahol itt értünk körbe. Úgy tűnik, vannak játékstílusok, ahol a grafika extrának számít. Közben a Dwarf Fortress maces alfája lassan végzett a világ és történelemgenerálással, ha lesz időm csúcsra járatott mítosz remixelés fog kezdődni.