Kalózokról (linkek)

Teljesen érdekes azzal szembesülni, hogy a kalózromantika tíz-húsz évente előkerül. Még csak Karib-tenger franchise se kell hozzá. Most éppen a cyberpunk szerzők által is nagy mennyiségben fogyasztott Temporary Autonomous Zone került a kezembe. Szórakoztató nyolcvanas évekbeli anarchizmus, Hakim Bey belátta, hogy nincs több Tortuga a huszadik században - most Szomáliáról és kis barátaitól tekintsünk el - viszont időleges szabad területek kialakíthatók. Hakim Bey fejtegetése annak fényében különösen érdekes, hogy holnap a Critical Mass alkalmából ideiglenesen biciklis zónává válik a város.

A héten Schneier is ajánlott kalózos cikket A Freedom of the Cyber-Seas-t a CSO magazinban jelent meg, és a tizennyolcadik századi kalózkodást hasonlítja napjaink internetéhez. A szöveg retorikailag erősebb mint tartalmilag, de egy olvasmánynak érdekes. A drogkereskedők szekrényből való előrángatására azért kicsit kirázott a hideg.

Végül, akinek még nincs elege a kalózokból, ugyanakkor mondjuk sparrowitiszben szenved az megnézheti Bodó Balázs tavalyi Hacktivitys előadását a kultúripar meghackeléséről és a kalózokról.