“…a magyar digitális kultúráért!”

Követem már egy ideje Pintér Robesz blogon szerveződő kurzusát, diákok írtak kezdő bloggeres - bizonytalan tagolás, kevés link, a lehetőségekkel való ismerkedés - bejegyzéseket az információs társadalom kérdéseiről. Utolsó héten az internetadónak/kulturális járuléknak és kultúra digitalizálási lehetőségeinek futottak neki a hallgatók két-három postban. Más dolgába való beledumálás következik, lehetőleg anélkül, hogy a járulék indokoltságáról-indokolatlanságáról bármit írnék.

Egy. Vannak akik megpróbálják kideríteni, mégis mi számítana kultúrának, de nem jutnak a NAVA, MEK, Digitális Irodalmi Akadémia vonulaton túlra. Legalább két olyan irány van, amit követve érdekes következtetésekre lehet jutni: a digitális kultúra archiválhatósága, multimédiás szövegek későbbi befogadhatósága (parasztosan: lehet-e Half Life-ot játszani 2008-ban) és a nem állami támogatású archiváló törekvések szövegválasztási elvei. (parasztosan: hogy lehet Baudrillard és Asimov szövegekkel találkozni a legnagyobb földalatti ebook könyvtár toplistáján)

Kettő. A finanszírozás kapcsán sem szakadnak el az állami/EU-s támogatás gondolatától. Pedig a fenti Asimovos vonalon elindulva rögtön ott a remek kérdés, nem lehetne ezt az egészet piaci alapon csinálni? Ja hogy nincs olvasó, ami van azt nem hozzák be, meg amúgy is el kell adni a fél vesédet, hogy vegyél egyet. De legalább valami mozgolódás mintha lenne, amihez persze az kell, hogy ne a Váradi Regestrumot szkeneljék be egyre nagyobb felbontásban, hanem minden mást, ami olyan embereket is érdekel, akik még nem halottak nyolcszáz éve.

Mellékszál: volt gyerekszobám, tudom, hogy nincs rendes háztartás Horvát Ilonka szakácskönyv meg Obádovics matematika nélkül. Esetleg még Szalai vagy Holics fizika, de anélkül már lehet teljes életet élni. Képzelhetitek mekkorát csillant a szemem, amikor torrenten szembe jött a Matematika.

És végül, nagyon nem része a kérdésnek, hogy eltűnik-e a közeljövőben a papír könyv. Hangulatkeltés, futurista asztalcsapkodás. Annyi jó gondolat volt ezekben a bejegyzésekben, sajnáltam, hogy ez a marhaság is előkerült.

Menjetek olvasni: egy, két, há!

One Reply to ““…a magyar digitális kultúráért!””

  1. a jogi vetülete a digitalizálásnak (sajnos - szerencsére) kimaradt. és a nava - oszk dk kettős sokkal érdekesebb ilyen szempontból, mint a dia. köszi a linket!

    (ja, és PR is valószínűleg felbukkan ZKL mellett Szombathelyen, így még egy érv, hogy gyere ;) )

Comments are closed.