Mire jó az outliner?

konferenciajegyzet példa

Ez itt fent egy OmniOutlineres konferenciajegyzet, amit kicsit lentebb lentebb letölthetővé is tettem. Ezen a képen csak annyi látszik, hogy a bekerülő linkeket a szoftver automatikusan átalakítja kattinthatóvá, kénytelenek lesztek elhinni, hogy bármilyen más rich mediával is elbír. Közvetlenül lehet az outlinerrel hangot és képet is rögzíteni, beillesztett anyagként kezeli a végeredményt, de sose volt hozzá rendes felszerelésem.

Fontosabb, hogy a program akár *kikapcsolt kijelzővel is kezelhető.** Egy tabra beljebb ugrik az adott sor, shift-tabra csökken egyet a tab szint, enterre minden esetben új sort nyit, az előző szövegtömbből csak akkor viszi magával a kurzor mögé eső részt, ha ctrl-tabot kap. Tökéletesen vezérelhető billentyűzetről, de maces app lévén drag and drop műveletekkel is használható. Úgy lehet benne jegyzetelni, hogy nem kell törődni a formázással, az adott, ugyanakkor jegyzetnek tűnik az output.

Emellett a cucc jó még többoszlopos plusz checkboxos listák létrehozására, de ezzel sosem tudtam élni. Még a beszerzendő/elolvasandó tételeket, róluk szóló kritikákat, rendelési helyeket, szerzői weblapokat tartalmazó doksimat se bonyolítottam ilyesmivel. A lehetőség viszont benne van, svájcibicska az alkalmazás.

Mellékszál: a GTD láz kitörésének hajnalán azért ruháztam be az OmniOutliner Pro licencre, hogy a Kinkless GTD rendszert kipróbáljam. Teljesen alkalmatlannak bizonyultam a GTD-re, ettől függetlenül ez volt a legjobban elköltött ötven dollárom (edu licenc).

Végül álljon itt az Ethical Hacking 2008 konferencián készített némiképp zaklatott - nem volt hol tölteni a notebookot - jegyzetem OPML formátumban. Az elgépelésekért - rohanva jegyzeteltem - sűrű elnézéseket kérek, a jegyzetből készült cikkem reményeim szerint mentes az ilyesmitől.

6 Replies to “Mire jó az outliner?”

 1. off, de egy kolléga jár erre az ethical hackingre és nagyon jónak tartja. és megkaptam tőle valahogy egy készülő könyv teljes anyagát, ami talán pont ebből az előadássorozatból készül :)

  érdemes?

 2. Ugyan, nincs off, csak rossz témában írt post. :)

  A konferencia érdekes volt, tablót akart mutatni, hogy hogyan lehet megtámadni egy rendszert, mi a divatos út, mit tud összekattingatni készen elérhető eszközökkel egy szkripkölyök, és mit lehet hackelésből tanulni pár hét alatt. Iszonyúan jó körképet adott.

  A tanfolyamról egy ismertetőt olvastam, az is a tabló jellegét emelte ki az egésznek. Erre találod: http://mivanvelem.hu/2008/02/29/hx0r/

  És ha esetleg belevágnál, valahol hányódik egy ‘elengedünk az árából öt-hat sört kuponom’, szólj rám és megkeresem. (400k forintokból tahán húsztól tekintenek el)

 3. 116 euró, közel 30k forint, ezzel bőven túl van a lélektani határon. Azért leszedtem a próbaverziót, hátha kiderül, hogy nem lehet nélküle élni.

 4. köszönöm, de nehezen tudnám megetetni a munkahelyemmel ezt a költséget, tőlünk egyelőre a security führer volt, neki vág szakmába. egyelőre jó lesz nekem a könyv ;)

 5. Kossz a magyarazatot, de akkor vegulis a neonomadon eleg jol beletrafaltam, hogy a lenyegeben egy bulletpoint szerkesztesben eros editor. A ki-be tabulalas meg olyan programmer friendly (kod editorokban is igy mukodik, ahol szinten gyakran van ilyesmire szukseg).

  Nem akarom az egekig magasztalni (mert tenyleg csak egy hasznos kis eszkoz), de a neonomadon felvetett aztan leszolt tomboy is kb ezeket es igy tudja. Rich media nincs, de az ugysem kell neked, link kiemeles van, plusz wikilinkeles az egyes cikkek kozott. OPML szinten nincs (de ranezesre nem egy sikertortenet a formatum ;) ) Ja, es nem lehet becsukogatni meg cut&paste-nel egyszerubben - mondjuk billentyuzettel - mozgatni az egyes pontokat.

Comments are closed.