A nagy ebook hiszti margójára

Actually, authors like me are lucky; our work is, at this point, pretty much protected with unbreakable copy protection. That is, our bound and published books can’t be duplicated infinitely and distributed by the millions online.

(David Pogue: Can e-Publishing Overcome Copyright Concerns?)

Nem foglalkozva most Pogue cikkének a fő vonalával, hogy van-e értelme egyáltalán PDF-ben vagy bármi emberi digitális formátumban könyveket kiadni, egy dolgot jegyeznék meg: LOL.

Vajon tényleg annyira nehéz elképzelni, hogy a lelkes tömegek beszkennelnek egy könyvet? De hát tele vannak a torrentoldalak könyvekkel, az emberek önként dolgoznak korrektúrán, önként gépelnek be rossz fény mellett fotózott oldalakról hosszú passzusokat. Persze ezek nem olyan művek mint Pogue könyvei, ez inkább az az irodalom, amit az ember két-háromszáz oldal olvasás után megvesz könyvesboltban, megrendel Amazonról, behozat Bookstation-nel ésatöbbi.

A szakkönyvek talán mások - mellékszál: CP irodalmi szakkönyvekből sosem találtam warezt, ha valakinek lenne egy Storming the Reality Studioja… itt a polcon, de a kereshető szöveg ugye. - viszont ezeknél lenne a leghasznosabb a vásárlónak a kereshető szöveg. A végén valahogy a vásárló jár rosszabbul. Vesd össze: a Syngressnél alapból pdf+könyvet lehet venni, és aki spórolni akar, az csak ebookot kér. Ez az igazi szép megoldás. Öljetek meg, nem értem Pogue-ot.

3 Replies to “A nagy ebook hiszti margójára”

 1. Hal’ egnek nalunk errol tobbsegeben leszoktak…

  Sokszor a problema az, hogy nincs meg papiron a konyv, pedig bemagolashoz pl. jol jonne…

  Nameg legtobbszor azon hisztizek, ha a fejlesztokornyezet nem nyomja a kezem ala a doksit, hanem nekem kell kezzel megneznem, mint az allatok…

  Viszont amibol hajlamos hiany lenni: osszefoglalo jellegu, hosszabb lelegzetvetelu irasok. A kezdok nem keresik, a mar stabil allasban levo profiknak nincs idejuk ra, nekem meg jol jonne, csak nem tudom kivalogatni a szenakazalbol.

  “For Dummies” konyvbol marha sok van, referenciat barmikor tudok nezni, de ez a “mi filozofiailag ezt ugy gondoltuk, hogy…” - ez nincs sok.

 2. Lehet, hogy Pogue tényleg talált egy olyan közönséget, ahol ez működik? Aki külön könyvet vesz arról, hogy hogyan használja a zinternetet, az nem fogja ugyanennek a könyvnek az ebook változatát levadászni DCről vagy egy torrentsiteról.

  (Rendszeresen szkennelek szakkönyveket házi használatra. Lassú, az eredmény marad képformátum, de még mindig jobb, mint a folyamatos könyvtárközi kölcsönzés.)

  A nem mellékszálról:

  ‘Give It Away And Pray’ Isn’t A Business Model… But It Doesn’t Mean That ‘Free’ Doesn’t Work

  http://www.techdirt.com/articles/20080522/1545021204.shtml

  (a warsystems.hu-n keresztül)

 3. Ugyanakkor, aki beruház egy kilencszáz oldalas monstrumra, annak biztosan eszébe jut, hogy a lázas lapozgatás helyett ebben akár kereshetne is. Pláne ha egy olyan rendszer előtt ül, ahol a dokumentumok között való keresést évek óta killer alkalmazásnak akarják eladni.

  A réteg létezésében minden bizonnyal igazad van, azt nem tudom érdemes-e akár középtávon is arra számítani, hogy szívesen lapozgatnak.

  A Techdirt cikket köszönet. Mintegy cserébe itt egy másik válaszcikk: http://db.tidbits.com/article/9641

Comments are closed.